Gemeente Ermelo


De eikenprocessierups kan voor narigheid zorgen.

De eikenprocessierups is weer in het land en kan tot september weer voor narigheid zorgen. Ook in de bossen van Ermelo en omgeving kunt u deze rups tegenkomen.

Bestrijding
Om gezondheidsrisico's te voorkomen gaat de gemeente net als vorig jaar de eikenprocessierups bestrijden. De brandhaartjes van deze rups kunnen namelijk ernstige irritatie van de huid en de luchtwegen veroorzaken bij mens en dier. Op plaatsen waar de gemeente overlast verwacht, worden de rupsen bestreden nog voordat bij de rupsen de vervelende brandhaartjes ontstaan. De bestrijding bestaat uit het opzuigen van rupsen en nesten. De weggezogen rupsen worden vernietigd. Op deze manier levert de bestrijding het minste overlast op.

Van rups naar vlinder
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De nachtvlinder legt haar eitjes in eikenbomen, waar ze overwinteren. De rupsen gaan `s nachts groepsgewijs in processie op zoek naar voedsel (bladeren van de eik). Na een aantal vervellingsstadia zijn de rupsen in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In deze maanden kunt u de rupsen en nesten in de eikenbomen tegenkomen. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende nachtvlinder.

Rupsen melden
Heeft u rupsen of nesten gezien geef de locatie dan door aan de gemeente. Raak de rupsen niet aan en ga de rupsen niet zelf bestrijden. Voor meldingen van de eikenprocessierups kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum van de gemeente Ermelo via telefoonnummer 0341 56 72 32 . Via www.ermelo.nl/meldpunt kunt u uw melding digitaal doorgeven. Wilt u meer weten dan kunt u een folder afhalen in het gemeentehuis. De folder is ook te downloaden via de gemeentelijke website.

Bestrijding niet overal
Niet alles kan tegelijk worden aangepakt. Bij de bestrijding van de rupsen geeft de gemeente prioriteit aan openbaar gebied waar veel mensen komen, zoals recreatie-, speel- en sportgebieden en doorgaande wegen en fietspaden. Niet overal kan even snel worden gereageerd. In rustige gebieden waar de rups weinig overlast veroorzaakt, bestrijdt de gemeente niet.

Niet op particulier terrein

Rupsen op particuliere grond worden niet verwijderd door de gemeente. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Enkele adressen voor het verwijderen van eikenprocessierupsen door middel van speciale zuigapparatuur zijn:

Flier Boomverzorging
Telefoon: 0318 65 48 55
info@flierboomverzorging.nl
www.flierboomverzorging.nl

Boom & Tuin Techniek 't Harde v.o.f.
Telefoon: 0525 65 36 95
info@boomentuintechniek.nl
www.boomentuintechniek.nl

Eijkelboom BV hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijf Telefoon: 055 54 15 222
www.eijkelboom.nl

Informatie
Voor meer informatie over de gezondheidseffecten kunt u terecht bij GGD Gelre-IJssel, telefoon 088 443 30 00 of de website www.ggdgelre-ijssel.nl.

Opde website van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit www.minlnv.nl/eikenprocessierups is alle relevante informatie over de rups samengevoegd.

Voor vragen over de gemeentelijke aanpak kunt u contact opnemen met de heer Peter van der Velde van de afdeling Openbare Werken via telefoonnummer 0341 56 72 32.