Provincie Groningen

Groninger Ommelanden

Stadsrand Groninger Ommelanden

Sturen op dynamiek en kwaliteit

Langs de randen van onze stad Groningen gebeurt veel. Op deze plek, waar stad en land elkaar ontmoeten, moeten zowel stedelijke als landelijke activiteiten een plek krijgen. De stadsrand GroningerOmmelanden is het gebied dat ligt tussen de stad Groningen en de omliggende kernen Zuidhorn, Winsum, Bedum en Ten Boer. In dit gebied wisselen verschillende landschapstypes elkaar af. Van open landschap en karakteristieke waterlopen als het Reitdiep, het Boterdiep en het Damsterdiep tot bijzondere natuurgebieden als de Koningslaagte. De stad Groningen ligt er als een spin in het web. Het is de kunst om de stad goed bereikbaar te houden zonder afbreuk te doen aan de karakteristieken van de stadsrand.

Koeien aan de rand van de stad
Een stadsrand

Restruimte?

Stadsranden worden vaak ook gezien als 'restruimte' waar de volgende woonwijk of een nieuw bedrijventerrein moet komen. Daardoor neemt niemand het initiatief voor nieuwe ontwikkelingen en ontstaat er verrommeling. De provincie Groningen en de gemeenten Groningen, Zuidhorn, Winsum, Ten Boer en Bedum willen daar verandering in brengen. Zij zien de stadsrand als een gebied met eigen kwaliteiten en kansen. Daarom hebben ze samen een plan opgesteld voor de ontwikkeling van de stadsrand Groninger Ommelanden ( PDF PDF-bestand, 10 MB).

Wat willen we met het gebied?

De provincie Groningen en de gemeenten Groningen, Zuidhorn, Winsum, Ten Boer en Bedum willen de stadsrandzone aantrekkelijker, duurzamer en veiliger maken. Dat moet gebeuren door:

* het versterken van de ruimtelijke kwaliteiten van het landschap, de natuur en de cultuurhistorie van het gebied;
* het versterken en verbreden van de landbouw;
* het verbeteren van de toegankelijkheid, vooral door een aantrekkelijk netwerk van wandel- en fietsroutes;
* het ontwikkelen en stimuleren van nieuwe economische activiteiten, bijvoorbeeld in de toeristische sector en in het midden- en kleinbedrijf.

Gebiedsplannen

Om onze doelen te bereiken hebben we de stadsrand Groninger Ommelanden opgedeeld in vier gebieden:

1. Reitdiep

2. Zuidhorn-Groningen

3. Woldstreek

4. Garmerwolde-Ten Boer

Ieder gebied heeft zijn eigen karakteristieken. Daarom hebben we voor elk gebied een gebiedsplan geschreven. Het geld voor de projecten binnen deze gebiedsplannen komt van de projectpartners en uit het Programma Landelijk Gebied en de Regio Groningen-Assen.

Kaartje van de stadsranden
Elke stadsrand heeft een eigen gebiedsplan

Afstemming met andere projecten

Binnen de gebiedsplannen van de stadsrand Groninger Ommelanden zorgen we ook voor goede afstemming met de lopende verkeersprojecten in het gebied. Het gaat om:

* Fietsroute-plus Groningen-Ten Boer;

* Fietsroute-plus Groningen-Bedum;

* de nieuwe weg Mensingeweer-Winsum-Groningen(N361);
* de planstudie Groningen-Delfzijl (N360).

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de afdeling Omgevingsbeleid en Projectbureau, telefoonnummer 050 - 316 48
59.

Gebieden en hun karakteristieken


* Reitdiep

Print deze pagina

Leestips


* Fietsroute-plus Zuidhorn-Groningen

* nieuwe weg Mensingeweer-Winsum-Groningen (N361)
* planstudie weg Groningen-Delfzijl (N360)
* omlegging weg Noordhorn-Zuidhorn (N355)

Leg de link naar


* Regio Groningen-Assen