Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 juni 2010

Rechtenstudent Axel Arnbak wint UvA-Scriptieprijs 2010

Gepubliceerd op 14 juni 2010

Rechtenstudent Axel Arnbak heeft de UvA-Scriptieprijs 2010 gewonnen. De onderscheiding werd op zaterdag 12 juni uitgereikt tijdens de Universiteitsdag. De tweede plaats werd gedeeld door geneeskundestudente Charissa Jagt en studente Medische informatiekunde Marieke Schoutsen.

De jury vond de scripties van de twaalf genomineerden `zonder uitzondering van hoog niveau'. Over de eerste plaats voor Axel Arnbak was snel overeenstemming. Na lange beraadslagingen over de tweede plaats bleven de stemmen uiteindelijk staken. Daarom heeft de jury besloten dit jaar geen derde prijs toe te kennen, maar de tweede prijs uit te reiken aan zowel Charissa Jagt als Marieke Schoutsen.

Axel Arnbak (Informatierecht)

In de scriptie van winnaar Axel Arnbak staat dataretentie centraal. Sinds 1 september 2009 is de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens van kracht. Deze wet verplicht aanbieders van telecommunicatienetwerken en -diensten de verkeers- en locatiegegevens van hun klanten te bewaren gedurende één jaar, zodat hun beschikbaarheid gegarandeerd is voor opsporingsonderzoek door politie en justitie. Deze bewaarplicht wordt ook wel dataretentie genoemd. Arnbak reflecteert in zijn scriptie kritisch op de verhouding tussen de nieuwe bewaarplicht voor aanbieders, de bestaande bevoegdheden van opsporingsdiensten om toegang te krijgen tot telecommunicatiegegevens en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Verwijzingen


Informatierecht

Charissa Jagt (Geneeskunde)

Charissa Jagt onderzocht de bijwerkingen van de behandeling van De Wilms' tumor, een kwaadaardige tumor die uitgaat van de nier en een van de meest voorkomende tumoren bij kinderen. Een van de bijwerkingen van de behandeling is het syndroom `veno-occlusive disease' (VOD). Kenmerken hiervan zijn een pijnlijke vergroting van de lever, gewichtstoename, al dan niet gecombineerd met vrij vocht in de buikholte en geelzucht. Jagt concludeert dat VOD veel vaker voorkomt dan tot op heden werd gedacht. Ze vond bovendien dat de incidentie van VOD onder patiënten die worden behandeld volgens het meest recente protocol hoger is dan onder patiënten die worden behandeld volgens oudere protocollen. Haar bevindingen zullen dan ook implicaties hebben voor toekomstige behandelprotocollen.

Verwijzingen

Geneeskunde

Marieke Schoutsen (Medische informatiekunde)

Ondanks adviezen ten aanzien van klinische richtlijnen zijn er nog steeds sterke verschillen in bloedtransfusiebeleid. Marieke Schouten richtte zich op de ontwikkeling en evaluatie van een systeem voor digitale beslissingsondersteuning (computerized clinical decision support system, CCDS). Het ontworpen CCDS geeft informatie weer over de bloedwaarden van een patiënt op het moment dat er bloed wordt besteld, toont de redenering van de richtlijn op basis van deze informatie en presenteert een advies over de beslissing tot het bestellen van bloed. Na implementatie van het CCDS steeg de totale bestellingscorrectheid van 26,7 naar 62,9 procent: artsen doen het dus beter met een advies van een CCDS dan zonder.

Verwijzingen

Medische informatiekunde

De UvA-Scriptieprijs kreeg 68 inzendingen die allemaal met een 8,5 of hoger waren beoordeeld. Er werden twaalf scripties geselecteerd voor een nominatie. De jury van zeven leden bestond uit decanen en hoogleraren van de zeven verschillende faculteiten. Bron: UvA Persvoorlichting