NEN


Kwaliteit van codestelsels meetbaar gemaakt

maandag 14 juni 2010, 09:32

De norm voor eisen aan en definities voor het hanteren van terminologiestelsels in de Nederlandse gezondheidszorg, NEN 7522 'Hanteren van code- en andere terminologiestelsels' is gepubliceerd. Een terminologiestelsel ontstaat als er beleidsmatig behoefte is om wat zich voordoet in werkprocessen, te onderzoeken, te volgen of te beheersen. Voorbeelden hiervan zijn epidemiologisch onderzoek of de introductie van een bekostigingssystematiek.

Het gebruik van een codestelsel kan onder meer aanleiding zijn tot bepaalde medische activiteiten, tot een vergoeding voor uitgevoerde werkzaamheden of tot het bedrijven van statistiek.

Van NTA tot norm
Gehanteerde codestelsels moeten goed worden onderhouden. In de Nederlandse Technische Afspraak uit 2006 werden de afspraken beschreven die golden voor de rollen rondom stelsels. Maar, daarnaast is het ook belangrijk dat de terminologiestelsels, die bij de registratie en uitwisseling van gegevens en informatie worden gebruikt, aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Hierom is de aandacht verschoven van de rollen van de betrokken partijen naar de stelsels zelf en formuleert de nieuwe norm eisen en definities om de kwaliteit van terminologiestelsels te kunnen meten.

Voor wie?
NEN 7522 kan onder meer worden toegepast door organisaties die terminologiestelsels ontwikkelen, onderhouden of gebruiken. Ook organisaties die informatiesystemen voor de zorg ontwikkelen of toepassen, waarin gebruik wordt gemaakt van terminologie- en codestelsels, zijn potentiële gebruikers van de norm.

Meer informatie
Voor informatie over NEN 7522, kunt u contact opnemen met NEN-Gezondheidszorg, telefoon (015) 2 690 403, of per e-mail gezondheidszorg@nen.nl.