NEN


ISO-normen voor traditionale Chinese geneeskunde

maandag 14 juni 2010, 10:05

Op 7 en 8 juni vindt in Beijing de eerste internationale vergadering plaats voor ontwikkeling van normen voor traditionele Chinese geneeskunde (TCM). In Nederland is een nationale commissie opgericht om actief bij te dragen.`

De normen komen tegemoet aan de groeiende vraag naar en toepassing van TCM en dienen om de veiligheid van de cliënt en de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Ook de handel in TCM-producten, zoals Chinese kruidenmedicijnen en acupunctuurnaalden, is gebaat bij afspraken over eerlijke handel en efficiëntie. Het Chinese normalisatie instituut (SAC) heeft een voorstel ingediend bij de mondiale normalisatie-instelling (ISO) om normen te ontwikkelen voor TCM. Nederland kan als actief lid meewerken aan de inhoud van de normen. De internationale normenserie zal voorzien in afspraken over onder meer terminologie, onderwijs en training van beoefenaars, kwaliteitscontroles van en testmethoden voor producten als kruiden, diagnose en behandelingsmethoden en veiligheid en kwaliteit van dienstverlening.

TCM
TCM is een verzamelnaam voor geneeskundige praktijken die in de loop van duizenden jaren door de Chinezen is ontwikkeld. Via medicatie met Chinese kruiden en behandelmethoden als acupunctuur en Tuina-massage worden goede effecten bereikt. De ontwikkeling van TCM heeft een verreikende invloed op de traditionele geneeskunst in vele landen van de wereld. Het ontbreken van een internationale norm vormt inmiddels echter een knelpunt voor de verdere ontwikkeling van TCM. Daarnaast brengt onverantwoordelijke en onzorgvuldige toepassing en gebruik van TCM het unieke effect ervan in gevaar. Dit tast het imago van TCM aan en brengt potentiële medische risico's met zich mee.

Nederlandse deelname
Naar aanleiding van een eerder gehouden informatiebijeenkomst, heeft NEN in april een oprichtingsvergadering voor een nationale spiegelcommissie georganiseerd. Daarin is besloten, dat Nederland actief zal deelnemen in het internationale traject. In juni is de eerste internationale vergadering. En ook Nederland is daarbij vertegenwoordigd. Door deel te nemen, kan Nederland invloed uitoefenen op de inhoud van de tot stand te komen ISO-normen.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met NEN-Gezondheidszorg, telefoon (015) 2 690 403 of per e-mail via gezondheidszorg@nen.nl.