NEN


Geerten van de Kaa wint Onderzoeksprijs Kwaliteitsmanagement 2010

maandag 14 juni 2010, 10:18

Dr. Geerten van de Kaa heeft de Onderzoeksprijs Kwaliteitsmanagement 2010 gewonnen, georganiseerd door het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement (NNK). De prijs is 4 juni overhandigd tijdens het Business Improvement Event. Van de Kaa werkt aan de Technische Universiteit Delft als universitair docent aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management, sectie Technologie, Strategie en Ondernemerschap.

NNK wil met deze prijs nieuwe, waardevolle impulsen voor het vakgebied kwaliteitsmanagement stimuleren. Het juryrapport benadrukt de academische kwaliteit en praktische relevantie van het proefschrift. Kwaliteitskundigen houden zich vaak bezig met de vraag "Doe ik alles goed?", maar dit proefschrift geeft eerder antwoord op die andere vraag: "Doe ik de goede dingen?"

In zijn proefschift "Standards Battles for Complex Systems; Empirical Research on the Home Network", beargumenteert Geerten van de Kaa dat samenwerken in de ontwikkeling van (technische) normen leidt tot betere resultaten voor de samenwerkende bedrijven. Dergelijke samenwerking verhoogt namelijk de kans dat de norm in de markt daadwerkelijk zal worden toegepast. Toepassing is niet vanzelfsprekend, soms concurreren verschillende normen om acceptatie in de markt en de vraag is, welke uiteindelijk als winnaar uit de bus komt. In zijn proefschrift ontwikkelt Geerten een raamwerk dat bedrijven in staat stelt om de uitkomst van de strijd om dominantie te beschrijven en gedeeltelijk ook te voorspellen. Dat blijkt uit toepassing van het raamwerk op drie historische "standards battles". Van de Kaa stelde een checklist samen aan de hand waarvan bedrijven hun strategie in zo'n gevecht tussen normen kunnen uitstippelen. De checklist bestaat uit 29 factoren, verdeeld over vijf categorieën. Experts hebben de factoren onderling gewogen, zodat het relatieve belang van verschillende factoren uitgerekend kon worden.

Van de Kaa benadrukt dat de normen niet tè standaard moeten zijn, een bepaalde mate van flexibiliteit is ook nodig "Wanneer een norm meer flexibel is, kan het netwerk van actoren dat de norm ondersteunt meer divers worden, en omgekeerd. Dit versterkt de kans op dominantie van de norm."