Gemeente Leeuwarden

Stadszegel Stadszegel

Duurzame stadszegel uit het jaar 1492

Bron: Gemeente Leeuwarden (10-06-2010)

Burgemeester Crone heeft donderdag 9 juni 2010 samen met Jan-Dirk Ravesteijn de eerste lakafdruk gemaakt met de stadszegel uit 1492.

Met deze stadszegel is het nieuwe `oorspronkelijke bouwcontract' van de Oldehove geaccordeerd. Aan de lakafdruk komen geen chemicaliën van pas, het is gemaakt van bijenwas met natuurlijke rode kleurstof.

Jan-Dirk heeft de oude stadszegel van Leeuwarden in het kader van de musical Mooi Mislukt na laten maken. Het is een prachtige zegel met de heiligen van de drie terpen Sint Vitus, Maria van Nijehoeve en Katarina van Hoek er op. De secreetzegel toont een afbeelding van de Sint Vituskerk.

Jan-Dirk heeft twee jaar gewerkt aan de musical Mooi Mislukt over Jacob van Aken, de bouwer van de Oldenhove. Deze musical gaat op Sint Vitusdag, 15 juni, in première. Speciaal voor deze musical is ook het oude contract op perkament en in oud schrift nagemaakt. De inkt is, zoals destijds gebruikelijke was, gemaakt van walnotenolie. Er is weinig documentatie overgebleven uit die tijd. Van het oude bouwcontract rest alleen nog maar een afschrift. Het origineel is verdwenen. Om het een en andere te kunnen realiseren heeft hij veel research gepleegd.