Gemeente Baarn

College wil De Trits steunen met extra subsidie

Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad van Baarn voor om Sportcentrum De Trits extra subsidie te geven voor het jaar 2010. De extra subsidie is nodig omdat de inkomsten uit recreatief zwemmen afgenomen zijn. Het college vindt behoud van De Trits op dit moment belangrijk en stelt daarom voor extra steun te geven. In oktober 2010 zal de raad zich bij de begrotingsbehandeling buigen over een structurele benadering van de subsidiëring van zwembad De Trits vanaf 2011.

Dat mensen minder recreatief zwemmen, is een landelijke trend. Om het verlies aan inkomsten te compenseren gaat De Trits meer omzet creëren uit particuliere zwemlessen en aquasport. Dat staat in het nieuwe beleidsplan van De Trits.
De verhoging van de gemeentelijke subsidie voor Sportcentrum De Trits is ⬠108.000,- in 2010. Daarmee komt de totale subsidie dit jaar op ⬠630.870. Daar staat tegenover dat de gemeente ⬠253.417,- aan huur terugontvangt van De Trits. De exploitatie van het sportcentrum kost de gemeente dus netto ⬠377.453,-.

Continuïteit
In 2004 en 2005 zag Sportcentrum De Trits zich geconfronteerd met aanzienlijke kortingen op de gemeentelijke subsidie als gevolg van bezuinigingen. Om dat op te vangen heeft De Trits destijds de toegangsprijs voor het zwembad verhoogd. In 2007 en 2008 kende De Trits een exploitatietekort, maar dit werd opvangen door het aanspreken van de reserves. In 2009 heeft de gemeente het exploitatietekort nog met ⬠101.000 aangevuld. Om echter tot een stabiele exploitatie van Sportcentrum De Trits te komen, is volgens Stichting De Trits een structurele verhoging van de subsidie nodig. Daarnaast zal De Trits de omzet moeten verhogen om de te verwachten verdere daling van het recreatieve zwembadbezoek te kunnen opvangen.

Duidelijk beleidsplan
Bestuur en management van De Trits hebben een beleidsplan opgesteld voor de komende vijf jaar. Daarin heeft De Trits een aantal acties geformuleerd en is met de uitvoering al gestart. Zo komen er meer particuliere zwemlessen door een betere planning. Verder zal De Trits meer fitnessactiviteiten voor groepen in het zwembad organiseren, waardoor ook een omzetstijging voor het zwembad ontstaat. Daarnaast gaat De Trits zich meer richten op werknemers van bedrijven in de leeftijdscategorie 20-55 jaar, omdat die een fitnessabonnement via hun werkgever kunnen afsluiten. 55-plussers vinden al goed hun weg naar De Trits. De verwachting is dat hierdoor de omzet van het onderdeel fitness blijvend zal stijgen. Ten slotte verwacht De Trits in de sporthal â in overleg met de gemeente â in de stille zomerperiode meer commerciële activiteiten te ontplooien, om zo een omzetstijging te realiseren.