Politie Haaglanden

Persberichten 14 juni

Haaglanden, 14-06-2010

Vijftienjarige in auto oom
Den Haag Een 15-jarige Hagenaar besloot zondag 13 juni in alle vroegte een stukje te gaan rijden met de auto van zijn oom. Waar de jongen geen rekening mee had gehouden, was de alcoholcontrole die politieagenten op de grens van de Schilderswijk en het Laakkwartier hielden. Agenten zagen de auto van de jongen rond zeven uur over de Vaillantlaan rijden. Toen de bestuurder de controleplaats van de politie zag, op de kruising van de Calandstraat en de 1e Van der Kunstraat, ging hij er vandoor. Een motoragent wist de jongen in de Dynamostraat te achterhalen, waar hij werd aangehouden.

In oog geschoten
Den Haag Een 33-jarige Hagenaar is zondag 13 juni tijdens een ruzie met een luchtdrukpistool beschoten en in zijn oog geraakt. De politie kreeg omstreeks kwart over zeven s avonds een melding over een gewonde man die met zijn auto op weg zou zijn naar het Westeinde Ziekenhuis. Agenten wachtten het slachtoffer bij het ziekenhuis op, waar hij verklaarde te zijn neergeschoten bij een woning aan de Hoefkade. In de betreffende woning hield de politie even later drie personen aan: twee mannen van 18 en 21 jaar en een 48-jarige vrouw. Ook het wapen werd aangetroffen. Het is niet bekend of de man blijvend letsel aan zijn oog heeft overgehouden.

Geen straatrovers, wel fietsendieven
Den Haag Twee jongens die zondag 13 juni werden aangehouden voor een straatroof hadden met de beroving niets te maken, maar bleken wel op een gestolen fiets te rijden. Een14-jarig meisje werd omstreeks half twee s middags van haar ketting beroofd op het OV-knooppunt aan de Wouwermanstraat. Ze kon de politie een signalement van de daders geven, waarop even later twee jongens van 14 en 17 jaar werden aangehouden. Tijdens een zogenoemde spiegelconfrontatie verklaarde het slachtoffer dat de aangehouden verdachten niet de personen waren die haar hadden beroofd. Wel bleek de fiets waarop de twee reden te zijn gestolen. De jongens bekenden de diefstal. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Van alle markten thuis
Den Haag Een 45-jarige Hagenaar die zondag 13 juni met een joint over de Zuidwal liep, bleek niet alleen drugs voor eigen gebruik bij zich te hebben. Agenten zagen de man omstreeks vier uur s middags lopen. Omdat openlijk gebruik van softdrugs in het centrum van de stad is verboden, hielden zij de man aan. De man bleek nog drie zakjes wiet bij zich te hebben en enkele grammen cocaïne. Toen de politie daarop de woning van de man doorzocht, troffen agenten tal van attributen en middelen aan die worden gebruikt voor het versnijden en verpakken van drugs. Tijdens het verhoor bekende de man in verdovende middelen te handelen. Hij zit nog vast.

Twaalfjarige automobilist maakt brokken
Den Haag Bijna had een 12-jarige jongen uit Rotterdam zondag 13 juni ongemerkt een ritje met de auto van zijn vader gemaakt. Toen hij na afloop van de autorit het voertuig wilde inparkeren aan de Joris van der Haagenstraat ging het echter tóch mis. De jongen, die samen met een 13-jarig vriendje uit Delft op pad was geweest, beschadigde tijdens het inparkeren een andere auto. Een getuige waarschuwde de politie, die de 12-jarige even later kon aanhouden. Op het bureau bekende hij, in het bijzijn van zijn ouders, de auto te hebben bestuurd. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Nekklachten na aanrijding
Den Haag Tijdens een aanrijding tussen twee autos op de Hogewal raakten zondag 13 juni vier mensen gewond. Door nog onbekende oorzaak reden de twee voertuigen omstreeks zeven uur s avonds op elkaar. De vier inzittenden van een van de autos klaagden over nekklachten, waarna de brandweer het dak van de auto knipte. De vier, Haagse vrouwen tussen 45 en 53 jaar, zijn met ambulances naar verschillende ziekenhuis gebracht.

Politie voorkomt straatroof
Den Haag Dankzij alert optreden van een getuige en de politie kon zondag 13 juni mogelijk een straatroof worden voorkomen. De getuige belde omstreeks vijf uur s middags de politie toen hij zag dat een oudere man met een ketting om zijn nek in de Reitzstraat werd gevolgd door twee jongens. Agenten hielden de jongens staande voor zij konden toeslaan. Een van hen bleek nog twee bekeuringen te moeten betalen van in totaal bijna 400 euro. Hij werd aangehouden en s avonds weer vrijgelaten, nadat hij het geld had betaald.

Buurtbewoners houden inbreker aan
Den Haag Bewoners van de Schaarsbergenstraat grepen zondagavond 13 juni rond 23.15 uur een 47-jarige Hagenaar in zijn kraag, toen hij probeerde om bij een van hen in te breken. Politieagenten die op de melding reageerden, hielden de man vervolgens aan. Uit onderzoek bleek dat de verdachte eerder op de avond had geprobeerd met een smoes bij een bewoner van een woning aan de Harderwijkstraat binnen te komen. De politie denkt dat de man meerdere babbeltrucs heeft gepleegd.

Glaasje op............
Den Haag Een 47-jarige automobiliste uit Den Haag trok zondagavond 13 juni de aandacht van surveillerende agenten toen zij in haar auto op de Johannes Camphuysstraat tegen de richting in reed. Vervolgens zagen zij dat de automobiliste opnieuw met een slakkengang tegen de richting in reed op de Stuijvesantstraat. De agenten lieten de automobiliste stoppen. Toen bleek dat de automobiliste teveel gedronken had. Zij werd aangehouden en aan het bureau bleek dat zij meer had gedronken dan wettelijk is toegestaan (655 ugl). Zij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Grossieren in bekeuringen
Den Haag Een 20-jarige man kreeg maandag 14 juni om 02.19 uur diverse bekeuringen toen de politie hem aanhield omdat hij op zijn scooter met gedoofde lichten over de Meppelweg reed. De man negeerde eerst het stopteken en ging ervandoor en reed daarbij door het rode verkeerslicht en over het trottoir. Uiteindelijk reed de man zich vast op een grasveldje nabij de Dedemsvaartweg. Na controle bleek ook dat hij geen rijbewijs had en de scooter niet verzekerd was.

Op hol geslagen paard botst tegen auto
Den Haag Een op hol geslagen paard botste zondag 13 juni om 14.10 uur in volle galop tegen een auto op de Savornin Lohmanlaan. Een 56-jarige man die de auto bestuurde, kreeg de schrik van zijn leven toen hij optrok bij het verkeerslicht met de kruising met de Sportlaan. Nadat de man enkele meters had gereden, liep ineens het paard in volle vaart tegen de zijkant van zijn auto. Nadat een 13-jarig meisje van het paard was afgestapt, rukte het paard zich los en ging er vandoor. Het paard kon later gevangen worden.

Politie zoekt getuigen ruzie op straat
Den Haag De politie is op zoek naar getuigen van een bedreiging op woensdag 9 juni om 17.30 uur. Een 67-jarige vrouw deed aangifte omdat zij ter hoogte van de tramhalte van het winkelcentrum het Hoge Veld op de Laan van Wateringseveld door haar 37-jarige ex-schoonzoon met de dood zou zijn bedreigd. Daarbij liepen de emoties flink op. De politie hield de man zaterdag 12 juni in zijn woning aan. Tijdens het verhoor ontkende de man echter zijn betrokkenheid. De politie zoekt getuigen die het tumult op straat hebben waargenomen om zo helderheid in de zaak te kunnen krijgen. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of zich melden bij Bureau Beresteinlaan. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000. De politie houdt woensdag 16 juni op de locatie en tijdstip van het incident een passantenonderzoek.

Zonder rijbewijs toch achter het stuur
Wassenaar - Surveillerende agenten controleerden zondag 13 juni om 21.05 uur een automobilist op de Rijksstraatweg. Niet alleen bleek bij controle van het kenteken de auto niet verzekerd, ook de 39-jarige bestuurder uit Leiden was niet zuiver op de graat. De Leidenaar reed namelijk terwijl zijn rijbewijs ingevorderd was. De agenten maakten van beide zaken proces-verbaal op.

Foto leidt tot herkenning
Rijswijk - Een wijkagent hield zondag 13 juni uur vier jongeren aan nadat hij ze had herkend op foto's. Hij reageerde om 18.50 uur op een melding dat een groep jeugd op een schoolplein aan de Trompetstraat vernielingen had aangericht. Toen de agent op het schoolplein arriveerde, was de groep jeugd al gevlogen. Op het schoolplein waren tien palen uit de grond gehaald en vier verdwenen. Een getuige had echter foto's gemaakt van de groep die de vernielingen had aangericht. De agent herkende vier jeugdigen uit de buurt (twee meisjes van 14 en 15 jaar en twee jongens van 16 en 15 jaar) Zij werden aangehouden.

Bom uit Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt 's-Gravenzande - Een hobbyist ontdekte zondag 13 juni om 15.30 uur in het Staalduinsebos met zijn metaaldetector een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Hij alarmeerde de politie, die daarop het gebied afzette. Specialisten op het gebied van explosieven van het korps Haaglanden constateerden dat de granaat nog niet afgegaan was, waarop de EOD werd gebeld. Die bracht vervolgens op een veilige locatie in het bos de granaat gecontroleerd tot ontploffing.

Niet gediend van commentaar
Delft - Een 40-jarige Hagenaar sprak zondag 13 juni omstreeks 11.45 uur op de Oude Kerkstraat twee mannen aan, omdat hij vermoedde dat deze van plan waren één van de gestalde fietsen te stelen. De mannen waren kennelijk niet gediend van dit commentaar en richtten zich op de Hagenaar. Ze trokken aan de fiets van de man en bedreigden hem. Op basis van het opgegeven signalement hielden agenten in het centrum van Delft later twee 22-jarige Delftenaren aan. Zij erkenden dat zij voor de Hagenaar bedreigend waren geweest, maar ontkenden aan zijn fiets te hebben getrokken. De politie maakte proces-verbaal tegen het tweetal op.

Moeder en kind lichtgewond bij val
Zoetermeer - Een 37-jarige Leidschendamse kwam zondag, samen met haar 10-jarige zoon, ten val toen zij op de Aziëweg met hun scooter onderuit gingen. De vrouw nam omstreeks 14.10 uur vermoedelijk een bocht te ruim en reed op een lantaarnpaal af. Om een botsing te voorkomen, remde zij en kwam daardoor met haar zoontje ten val. De vrouw werd met letsel aan haar gezicht naar het ziekenhuis vervoerd. De jongen had alleen een geschaafde knie en kreeg voor de schrik van de agenten een traumabeertje.

Koperdieven betrapt
Zoetermeer - Een getuige meldde maandag 14 juni kort na middernacht bij de politie dat er op een bouwterrein aan de Salomeschouw mogelijk dieven actief waren. Zij had schimmen gezien en hoorde breekgeluiden. Direct gingen agenten poolshoogte nemen. Zij zagen op het terrein twee jongens lopen en hielden hen aan. De jongens, 17 en 21 jaar uit Zoetermeer, werden naar het politiebureau gebracht, waar één van hen verklaarde dat hij koper wilde stelen.