Gemeente Son en Breugel


bilbliotheek Dommeldal

Persbericht Manga collectie in bilbliotheek Dommeldal

Persbericht over de reizende manga collectie in dommeldal. Juni 2010

Nieuw: Manga collectie in bibliotheek dommeldal

Bibliotheek dommeldal heeft een collectie Manga's opgenomen in het assortiment.
Manga's?
Manga's zijn strips, getekend in Japanse stijl. Ze worden steeds populairder in Nederland
Regelmatig lezen we dan ook over een Manga-dag of evenement ergens in Nederland.

Manga of strip?
Manga is een stripverhaal, maar dan veel filmischer getekend dan de Europese strips.
De manga lijkt een animatie, met close ups, met in- en uitzoom effect en met snelheidswisselingen.
In Japan is de manga populairder dan ooit. Voor jongens heet het genre Shonen. Met veel robots en jongens met vierkante kaken en spierballen. Meisjesmanga is Shojo: met meer highschool-romantiek en meisjes met grote ogen en lange ledematen.
Voor volwassenen zijn de verhalen serieuzer, met historische onderwerpen, horror of een thriller.
Manga is dus zowel vermaak als serieuze informatie. Het is heel gewoon om in Japan mannen en vrouwen in de trein, op weg naar het werk, manga's te zien lezen. De lengte van een mangahoofdstuk is precies uitgekiend op de duur van de gemiddelde reistijd. Sinds kort staat in Nederland ook de Europese strip weer meer in de aandacht. Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst heeft een intendant aangesteld die de opdracht kreeg om het genre meer in de schijnwerper te zetten.

Strip als kunst
Manga's en strips zijn vaak mooie verhalen en tekeningen op het snijvlak van beeldende kunst en literatuur. Met altijd iets relativerends, iets oneerbiedigs iets opstandigs. De strip als kunstvorm is eigenlijk onmisbaar. Daarom ook werkt bibliotheek dommeldal graag aan een moderne collectie strips. Natuurlijk horen daar ook de nieuwste Anime DVD's bij. Er zijn inmiddels diverse titels, zoals Brave Story, Appleseed, en Jin Roh.
De mangacollectie reist de komende periode rond door dommeldal. Als eerste is vestiging Mierlo aan de beurt. Daarna Son en Breugel. Maar u hoeft daar niet op te wachten, want u kunt gratis reserveren, via www.bibliotheekdommeldal.nl U kiest gewoon een titel uit de catalogus en laat de strip naar uw vestiging komen!
Verder kunt u in de bieb ook nog lezen over manga strips, in Aniway, een glossy over manga. En u vindt in het assortiment een flink aantal boeken over mangatekenen. Want ook stripliefhebbers zijn hartelijk welkom in bibliotheek dommeldal.

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491