ProRail

Persbericht

14-06-2010

Bouw Ecoduct Hulshorst klaar voor de start

In opdracht van ProRail, Rijkswaterstaat en provincie Gelderland start aannemerscombinatie H2Eco deze week met de aanleg van het ecoduct nabij Hulshorst. Over de A28 tussen Amersfoort en Zwolle wordt een ecoduct aangelegd dat wordt doorgetrokken over de spoorlijn Zwolle-Amersfoort. Door het ecoduct wordt het leefgebied aan beide zijden van de (spoor)weg verbonden en kunnen dieren zich veel beter en veiliger verplaatsen.

Werkzaamheden

Nadat in het eerste kwartaal van 2010 de voorbereidende werkzaamheden van start zijn gegaan, begint de aannemerscombinatie nu met de bouw van het ecoduct. H2Eco begint met de aanvoer van zand en grond voor de aanleg van de landhoofden en wijduitlopende taluds. De werkzaamheden aan de constructie van het ecoduct over de A28 en het spoor starten in het derde kwartaal van 2010. De oplevering van het ecoduct vindt naar verwachting plaats in het laatste kwartaal van 2011.

Verkeer

Tijdens de aanleg wordt de vluchtstrook langs de A28 ter hoogte van het toekomstige ecoduct gedurende een jaar afgesloten. De afzetting zal worden gebruikt voor de aan- en afvoer van materieel en materiaal naar de bouwlocatie. Weggebruikers zullen hier geen hinder van ondervinden. Voor het realiseren van de middensteunpunt zal in het derde kwartaal, voor een periode van 2 maanden, een snelheidsbeperking tot 90 km/h worden ingesteld.

Doel van maatregelen

Het ecoduct heeft de functie om natuurgebieden met elkaar te verbinden (ontsnipperen) en vormt onderdeel van de Hierdense Poort, waar een pakket aan maatregelen moet zorgen voor de samenhang tussen de Veluwe, landgoed Hulshorst en de aangrenzende gebieden bij de randmeerkust die deels worden ontwikkeld tot natuurgebied. Daarmee ontstaat een samenhangend netwerk van natuurgebieden met zo min mogelijk barrières voor mens en dier.

MJPO

Het ecoduct nabij Hulshorst is onderdeel van het project Negen Ecoducten, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, ProRail en de Provincie Gelderland. Naast het ecoduct bij Hulshorst worden er in de periode 2009-2012 nog acht ecoducten gerealiseerd. Vijf daarvan op de Veluwe, twee op de Utrechtse Heuvelrug en één op de Sallandse Heuvelrug. Het project vloeit voort uit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Het MJPO is een landelijk initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, VROM en LNV waarin zij in overleg met natuurbeschermingsorganisaties, samenwerken om de verbindingen tussen natuurgebieden te herstellen. Dat doen zij met maatregelen als ecoducten, faunatunnels en ecoduikers.

Ecoduct Hulshorst

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.bouwecoducthulshorstklaarvoorde start&category=Regionaal]