SARA


gepubliceerd op maandag 14 juni 2010

SARA storagesysteem levert data met 9 GB/s

Het rekencluster GINA bij SARA heeft op 10 juni 2010 met een snelheid van ruim 9 gigabyte per seconde data gelezen uit SARA's storagecluster. Dat komt neer op twee DVD's per seconde. Dit gebeurde bij het verwerken van gegevens afkomstig van de Large Hadron Collider (LHC), 's werelds krachtigste deeltjesversneller bij CERN, Genève.

De LHC wordt gebruikt om fundamentele eigenschappen van subatomaire deeltjes en krachten te bestuderen om een inzicht te krijgen in het ontstaan van het heelal. Het WLCG (Worldwide LHC Computing Grid) verenigt de infrastructuur van computercentra over de hele wereld voor het opslaan en verwerken van de gegevens uit de LHC. Deze infrastructuur is gebaseerd op diverse nationale en internationale grids, zoals European Grid Initiative (EGI) en Open Science Grid (OSG).

De datastroom afkomstig van de LHC loopt van CERN naar elf zogenaamde Tier-1 centers, waarvan één in Nederland. De Nederlandse Tier-1 is een samenwerkingsproject van SARA en Nikhef.

De Tier-1 activiteiten van SARA en Nikhef maken deel uit van het BiG Grid-project. BiG Grid beoogt in Nederland een e-Science infrastructuur van wereldklasse op te bouwen. Behalve ten behoeve van de hoge-energiefysica wordt deze infrastructuur ook gebruikt voor andere nationale en internationale Grid-projecten, zoals EGI InSPIRE, LOFAR en Life Sciences in Nederland. De grote datastroom is mogelijk geworden door diverse uitbreidingen in de infrastructuur bij SARA in het afgelopen jaar.

De opslagcapaciteit is uitgebreid tot bijna 4 petabyte; het rekencluster is uitgebreid tot meer dan 2.000 CPU-cores en de netwerkbandbreedte tussen het rekencluster en het storagecluster is recentelijk uitgebreid tot 160 Gbps.