Politie Twente

Persbericht maandag 14 juni 2010

Groep jongeren betrokken bij diefstal/heling

Haaksbergen

Op vrijdagavond 16 april 2010 werd tijdens een feest bij de hockeyvereniging aan de Scholtenhagenweg in Haaksbergen voor ruim 900 euro aan alcoholische drank gestolen, voornamelijk dozen met kleine flesjes 'Flugel' en 'WKD'. Een deel van de gestolen drank is diezelfde avond door een groep jongeren in het Scholtenhagenpark genuttigd. Door de politie werd een onderzoek ingesteld, dat ertoe heeft geleid dat twintig minderjarige kinderen uit Haaksbergen als verdachte zijn gehoord.

Op dinsdag 20 april deed het bestuur van de hockeyclub aangifte bij de politie. De politie is een onderzoek gestart en hierbij zijn in totaal 20 minderjarigen uit Haaksbergen in de leeftijd van 14 - 17 jaar gehoord als verdachte van diefstal en/of heling in deze zaak. Twee 15-jarige meisjes zijn, met toestemming van de Officier van Justitie, op 25 mei aangehouden voor diefstal van drank bij de sportvereniging. Bij deze diefstal van de drank waren drie andere jongeren betrokken. De overige 15 jongeren hebben de drank in het park genuttigd en zijn verhoord als verdachte van diefstal en/of heling.

Drie jongeren zullen voor de kinderrechter moeten verschijnen. Negen jongeren zullen worden overgedragen aan het zogenaamd. Justitieel Casus Overleg en/of het Bureau Halt. Negen jongeren, waarvan na verhoor bleek dat zij zich niet schuldig hadden gemaakt aan een strafbaar feit zullen niet verder worden vervolgd.

De diefstal van de drank in combinatie met de groep jongeren betreft een incident. Deze groep jongeren is door de politie niet eerder in het Scholtenhagenpark aangetroffen met alcohol of bekend met andere strafbare feiten.

Ook 35 andere diefstallen opgelost

Uit het onderzoek is gebleken dat de twee aangehouden 15-jarige meisjes meerdere diefstallen hebben gepleegd. Het laatste half jaar stalen zij uit winkels in Enschede, Haaksbergen en Hengelo o.a. kleding en make-up. En ook op hun school stalen de meisjes elektronische apparaten, zoals MP3-spelers, mobieltjes en rekenmachines, van medeleerlingen. In totaal hebben de meisjes over 35 diefstallen een bekentenis afgelegd. De meisjes zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Één van hen is overgebracht naar jeugdgevangenis alwaar zij in bewaring werd gesteld. Op vrijdag 11 juni j.l. werd haar bewaring geschorst.

Bij deze diefstallen was ook een 17-jarige jongen uit Haaksbergen betrokken in verband met de heling van gestolen goederen. Hij is op 1 juni aangehouden en in verzekering gesteld door de politie. Ook hij is daarna voorgeleid bij de Officier van Justitie en is in geschorste bewaring gesteld. Enkele weggenomen goederen zijn door de politie aangetroffen. De politie is bezig om deze goederen, waaronder de grafische rekenmachines, weer bij de rechtmatige eigenaar terug te krijgen.

Maatschappelijke impact

De ouders van de jongeren, de betreffende school en de hockeyclub zijn door de politie op de hoogte gebracht over dit onderzoek. Het resultaat van dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de goede samenwerking tussen de politie, de hockeyvereniging en de school. De hockeyvereniging wilde met het doen van aangifte tevens een signaal afgeven aan de jongeren dat dergelijk gedrag maatschappelijk niet acceptabel is. De school heeft haar leerlingen en de ouders hierover geïnformeerd. (2010034119)




Politie Twente