Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Faraday Discussion komt naar Wageningen UR

14 jun 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research

Het voorstel voor de Faraday Discussion met als thema Soft Matter Approaches to Food Structuring is goedgekeurd. De internationale bijeenkomst vindt in september 2012 plaats in Wageningen. Â
Er waait een nieuwe wind door de levensmiddelenwetenschap, die gestoeld is op de aanpak van een zijtak van de fysische wetenschap, namelijk de wetenschap van Soft Matter, oftewel zachte materie. Deze zachte materie kent iedereen al, bijvoorbeeld in de vorm van tandpasta, mayonaise, verf en jam. Dit zijn vaste stoffen die zacht aanvoelen als je erin knijpt. Ze lijken dus enigszins op een vloeistof. Deze zachte stoffen hebben deze eigenschappen omdat ze bestaan uit een vloeistof met daarin hele fijne deeltjes die het product structuur geven.

De wetenschap van Soft Matter beschrijft al deze zachte materie met één gelijksoortige theorie: eigenschappen hangen niet zozeer af van chemische details, maar meer van de vorm van structuurgevende fijne deeltjes. Soft Matter zoekt naar de grootste gemene deler. Door deze nieuwe aanpak kan de kennis over een product zoals tandpasta makkelijker vertaald worden naar bijvoorbeeld voedsel. Voordeel hiervan is dat de levensmiddelenwetenschap kan putten uit fundamentele kennis die opgedaan is in Soft Matter-fysica. Hierdoor kan men de complexiteit van voedsel doorgronden en dit zodanig structureren dat het niet alleen gezond is, maar ook nog smakelijk.

Grote waardering
Universitair docent levensmiddelenproceskunde bij Wageningen University, en tevens senior onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research, Ruud van der Sman is voorzitter van het wetenschappelijk comité. âDe goedkeuring van de discussie zie ik als grote waardering van de Soft Matter-aanpak van voedselverwerking, die ik samen met een select aantal voedselwetenschappers al tien jaar bezig. Als enige in de voedselwetenschap koppel ik aan deze aanpak op mesoschaal simulatietechnieken. Dit positioneert mij stevig in het werkveld Soft Matter Physics. Voor de Food Science is het een goede zaak dat fysici meer en meer interesse voor onze materie krijgen, en onze wetenschap op een hoger plan brengenâ.

Faraday Discussions
Faraday Discussions zijn internationale discussiebijeenkomsten. In de bijeenkomst wordt gefocust op snel ontwikkelende gebieden van fysische chemie en de raakvlakken met andere wetenschappelijke disciplines. De bijeenkomsten hebben een bijzonder karakter. Sprekers moeten van tevoren een wetenschappelijke publicatie schrijven die gaat over nieuw onderzoek. Deze worden onder de deelnemers verspreid. Tijdens de bijeenkomst krijgen de sprekers vijf minuten de tijd om hun werk te presenteren, daarna is er 45 minuten discussie over hun werk. De publicaties en de opgetekende discussie worden gepubliceerd in het tijdschrift Faraday Discussions, wat een indrukwekkende impactfactor heeft; hoger dan enig blad in Food Science. Ruud van der Sman zal van die editie gastredacteur worden.

Sprekers
Een tiental internationaal bekende sprekers is al bereid gevonden aan de discussie deel te nemen, zowel uit de Food Science als uit de Soft Matter Physics. Hieronder zijn topwetenschappers Mike Cates, Hajime Tanaka, Job Ubbink en Ian Norton.
De andere vertegenwoordiging uit Wageningen in de wetenschappelijke commissie is Prof. Martien Cohen-Stuart, hoogleraar Fysische chemie en kolloïdkunde, Verder bestaat de commissie uit wetenschappelijk leidende figuren uit de Engelse academia en voedselindustrie.