Wetterskip Fryslân

Zorgen om waterschapsbegroting

maandag, 14 juni 2010

Als het aan het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslan ligt gaan de waterschapslasten voor huishoudens in 2011 met maximaal twaalf euro omhoog. Belastingverhoging is noodzakelijk voor een verantwoorde meerjarenbegroting na 2011. Tegelijkertijd wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan de wens van het algemeen bestuur: beperkte belastingverhoging in tijden van economische crisis. Loco dijkgraaf Roel de Jong: "Maar hiermee zijn we er nog niet. Voor de jaren na 2011 maken we ons zorgen, omdat we veel taken krijgen overgedragen die extra geld kosten."

De komende jaren staat het waterschapsbestuur voor de uitdaging om verder toe te groeien naar evenwicht in de begroting tussen inkomsten en uitgaven.

Roel de Jong: "Het is onverantwoord om de oplopende kosten alleen op te vangen uit de reserves. Voor 2011 lukt het ons hiermee een belastingverhoging te beperken. Maar voor de jaren daarna is dat niet genoeg. Daarom hebben we een pakket maatregelen aan het algemeen bestuur voorgesteld. Eerst bezuinigen op onze eigen uitgaven, voordat we de burger om meer geld vragen. We houden er rekening mee dat de extra taken die de komende jaren op ons af komen, verdere belastingverhogingen onontkoombaar maken."

Taken

Het waterschap investeert in een hechte samenwerking in de waterketen, om fors te kunnen besparen op de kosten. Want de extra taken die het waterschap krijgt, liegen er niet om. Zo krijgt het waterschap het beheer van de primaire keringen op de waddeneilanden als taak erbij. Ook wordt het onderhoud en beheer van stedelijk water door de gemeenten aan het waterschap overgedragen. Daarnaast investeert het waterschap zelf in ruim 300 gemalen, om ze aan te passen aan het veranderende klimaat. Oevers en kaden worden op het vereiste niveau gebracht en de zeedijken worden onderhouden en versterkt volgens de nieuwste richtlijnen. Tenslotte neemt het waterschap maatregelen om de waterkwaliteit van de Friese wateren te verbeteren.

"Dit is een indrukwekkende lijst van taken, die niet vrijblijvend is. Bovendien moeten de inwoners hiervoor betalen. Daarom voelen wij ons verantwoordelijk om dit werk zo goed mogelijk te doen tegen de laagst mogelijke prijs," aldus Roel de Jong.