Senternovem

09-06-2010 |

Aanpassing richtlijn Openbare Verlichting

De Nederlandse Praktijk Richtlijn voor Openbare Verlichting, NPR 13201-1, wordt voor het eerst in acht jaar aangepast. De commissie Openbare Verlichting van de Nederlandse Stichting voor Verlichting (NSVV), coördineert de herziening. Eind 2010 moeten de nieuwe nationale kwaliteitsrichtlijnen klaar zijn. Hierin zijn impliciet aanbevelingen opgenomen die leiden tot energiebesparing.

De NSVV is de aangewezen organisatie om richtlijnen voor verlichting aan te passen en daarvoor op Europees en internationaal vlak voorstellen te doen. De Taskforce Verlichting verzocht de NSVV om bij de aanpassing van de huidige richtlijnen specifiek te kijken naar mogelijkheden tot energiebesparing.

Aansluiten op de praktijk
"Het verzoek kwam op een goed moment", aldus Ruben van Bochove, voorzitter van de werkgroep Herziening NPR13201-1. "De richtlijn, die beschrijft welke lichtkwaliteit nodig is voor een gebied met bepaalde gebruikers en functie, bestaat zo'n acht jaar. De hoogste tijd om alle op- en aanmerkingen te verwerken die in de afgelopen jaren zijn verzameld. De richtlijn moet op de praktijk blijven aansluiten." Zo heeft de techniek zich verder ontwikkeld en is energie-efficiënte verlichting sterk verbeterd. Daarnaast wil de werkgroep voortschrijdende inzichten over bijvoorbeeld sociale veiligheid en verkeersveiligheid in de herziene richtlijnen verwerken.

Lichtkwaliteit als basis
Leidraad voor de aanpassingen is de benodigde lichtkwaliteit. Dat betekent dat de leden van de werkgroep eerst kijken naar de functie en gebruikers van een gebied. Op basis daarvan bepalen ze de gewenste verlichtingskwaliteit. Als er veranderingen in de functie of gebruikers in het gebied ontstaan, kan de benodigde lichtkwaliteit veranderen. Dit kan leiden tot besparingsmogelijkheden. "Als blijkt dat een bepaalde technologie de benodigde lichtkwaliteit kan waarborgen én energie-efficiënter is, moedigen we dat aan. Ook als bijvoorbeeld blijkt dat er in bepaalde gevallen minder licht nodig is bij `mesopisch zien' zal dat in de nieuwe richtlijn worden verwerkt. Het werkt niet andersom. De lichtkwaliteit wordt niet naar beneden bijgesteld om energie te besparen."

Sociale veiligheid
Nieuwe inzichten rondom sociale veiligheid kunnen wel van invloed zijn op het vereiste lichtkwaliteit. Bochove: "Zelfs bij voldoende licht kan iemand die alleen over straat loopt door gebrek aan sociale controle worden overvallen. Dit soort inzichten zijn voor ons aanleiding om bijvoorbeeld de lichtkwaliteit in sommige gebieden gedurende de nacht ter discussie te stellen. Als de lichtkwaliteit omlaag kan, dan levert dat de gemeente direct energie- en milieuwinst op zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid."

Workshops
Veel gemeenten conformeren zich aan de richtlijn, omdat ze daarmee een goede lichtkwaliteit kunnen realiseren. Informatieverstrekking over deze herziening is essentieel voor het up-to-date houden van de verlichting. Daarom organiseert de NSVV, in samenwerking met Agentschap NL, een aantal workshops voor gemeenten om vertrouwd te raken met de nieuwe richtlijnen, zodra deze gereed zijn. De workshops beantwoorden vragen als: `Wat betekent dit voor een gemeente?', 'Wat zijn de verschillen met de huidige NPR?' en 'Welke aanbevelingen leveren geld en energiebesparing op?'.

Het vervolg
Tegelijk met het aanpassen van de nationale kwaliteitsrichtlijn voor openbare verlichting brengt de NSVV haar bevindingen in het Europese standaardisatiegremium CEN-CENELEC in. Die instantie is bevoegd om de EU-norm, waarop de huidige NPR 13201 is gebaseerd, aan te passen. Naar verwachting zal die aanpassing daarvan nog wel een jaar extra vergen. Maar waarschijnlijk zullen goed onderbouwde voorstellen van Nederland daarin verwerkt worden, zodat de aangepaste nationale kwaliteitsrichtlijn dan ook officieel als nieuwe NPR afgeleid is van de EU norm.

Meer informatie
De presentatie van de herziene NPR 13201 en de informatieworkshops zullen eind 2010 of begin 2011 plaatsvinden. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij Ruben van Bochove, ruben.van.bochove@enexis.nl of tel. 06-50630565.
Wijzigingsdatum |

14-06-2010