Senternovem

11-06-2010 |

Workshops energiebesparing openbare verlichting

Om gemeenten en provincies te ondersteunen bij energiebesparing in de openbare verlichting heeft de Taskforce Verlichting een aantal workshops van een dagdeel ontwikkeld, die gratis aan te vragen zijn door gemeenten en provincies. De workshops zijn bestemd voor gemeentelijke en provinciale beheerders en beleidsmedewerkers openbare verlichting.

De werkwijze
De formule van de workshops is als volgt:

* Een workshop wordt gehouden voor minimaal 10 en maximaal 30 gemeenten en/of provincies

* Een provincie, regio of gemeente zorgt voor een locatie en nodigt de deelnemers uit

* Agentschap NL verzorgt het programma (de inhoud) van de bijeenkomst i.s.m. andere partijen uit de Taskforce Verlichting
* Aanmelding graag via openbareverlichting@agentschapnl.nl
* In gezamenlijk overleg tussen aanvragers en Agentschap NL wordt een datum vastgesteld.

Op dit moment (juni 2010) zijn de volgende workshops aan te vragen:

Duurzaam inkopen van openbare verlichting
Met ingang van 2010 zijn gemeenten en provincies verplicht om hun inkopen grotendeels duurzaam te doen. Ook op het gebied van openbare verlichting zijn hiervoor criteria opgesteld. Tijdens de workshop worden de criteria toegelicht en kunnen vragen gesteld worden.

De stand der techniek op gebied van led-verlichting Agentschap NL heeft i.s.m. VNG de evaluatie van ruim 40 pilots met LEDverlichting gecoördineerd. Op basis van die evaluatie en de laatste stand der techniek wordt tijdens de workshop ingegaan op vragen als: hoe zijn de ervaringen met LED in de openbare verlichting, wat zijn de toepassings- en besparingsmogelijkheden en waar moet je op letten bij het uitvoeren van een project?

Kengetallen openbare verlichting
Door het InterGemeentelijk-overleg Openbare Verlichting (IGOV) zijn in samenwerking met Agentschap NL kengetallen op gebied van energiebesparing bij openbare verlichting ontwikkeld, die te gebruiken zijn voor het ontwikkelen, meten en evalueren van het openbare-verlichtingsbeleid. Tijdens de workshop laat een vertegenwoordiger van het IGOV zien wat je als gemeente met de kengetallen kunt en welke ervaringen andere gemeenten er mee hebben.

In ontwikkeling (nog niet aan te vragen):

Financiering van energiebesparingsmaatregelen
Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de mogelijkheden om als gemeente investeringen in energiebesparing te financieren. Het is bijv. mogelijk om het investeringsbudget binnen een aantal jaar terug te verdienen.

De Nieuwe NPR en energiebesparing (vanaf 2011)
Door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) wordt gewerkt aan een nieuwe verlichtingsnorm, die meer mogelijkheden biedt voor energiebesparing. Tijdens deze workshop wordt nader ingegaan op de nieuwe norm en de mogelijkheden voor energiebesparing. Waarschijnlijk vraagt de NSVVeen financiële bijdrage per deelnemer voor het houden van de workshop.

Informatie en opgave
U kunt zich aanmelden voor de organisatie van een workshop door uw naam, emailadres en telefoonnummer te sturen
aan: openbareverlichting@agentschapnl.nl. Vergeet niet te vermelden welke workshop het betreft. Voor overleg over de workshops kunt u contact opnemen met Agentschap NL via telefoonnummer: (088) 602 26 62. Wijzigingsdatum |

14-06-2010