Senternovem

11-06-2010 |

Gemeenten aan de slag in leertraject Openbare Verlichting

Twaalf gemeenten krijgen de komende maanden praktische ondersteuning van het CO2-servicepunt van de provincie Noord-Holland om tot een duurzaam verlichtingsplan te komen. Het eerste leertraject openbare verlichting voor gemeenten in Noord-Holland is 1 juni van start gegaan in het Provinciehuis in Haarlem. In september begint een tweede groep.

Zo'n 60 tot 70 procent van het gemeentelijk energieverbruik wordt besteed aan de openbare verlichting. In veel gevallen is 20 procent energiebesparing mogelijk en is er winst voor het milieu te behalen. Het leertraject geeft de gemeenten informatie om met goed doordachte maatregelen de energierekening te verlagen.

Hard nodig
Het leertraject openbare verlichting, dat nauw samenwerkt met NL Energie & Klimaat van Agentschap NL, zorgt ervoor dat aan het einde van vijf bijeenkomsten elke gemeente een eigen beleidsplan en uitvoeringsprogramma heeft opgesteld. En dat is hard nodig volgens projectcoördinator Gabrielle Uitbeijerse: "Gemeenten hebben nog te weinig aandacht voor openbare verlichting. Ze kennen de mogelijkheden niet, beleidmatig is er weinig geregeld, maar ook in de uitvoering komt er weinig van."

Zuinig zijn
Als onderdeel van het project `Zuinig met openbare verlichting' van de provincie Noord-Holland beoogt het overkoepelende project dat de gemeenten planmatig invulling geven aan energie-efficiënte openbare verlichting. Hiermee reduceren ze het energieverbruik én verbeteren ze de kwaliteit van de openbare ruimte. Door het uitvoeren van een openbare-verlichtingsscan en het opstellen van een beleidsplan en uitvoeringprogramma wordt de realisatie van de projecten gestimuleerd.

Aan de slag
Tijdens de bijeenkomsten praten experts de deelnemers bij over duurzaamheid in relatie tot verlichting. Enkele onderwerpen die aan de orde komen zijn: de Nationale Praktijkrichtlijn Openbare Verlichting, het verlichten van gevaarlijke punten en sociale en verkeersveiligheid. De deelnemende gemeenten gaan daarna zelf aan de slag met het opstellen van een uitvoeringsplan. Vanzelf komen daarbij de knelpunten naar voren die tijdens de bijeenkomsten samen worden besproken en opgelost. Het CO2-servicepunt hoopt hiermee de samenwerking en interactie tussen de overheden te vergroten.

Integrale benadering
"Het is een integrale benadering waarbij voor deelnemers met verschillende functies de relatie met energiebesparing wordt gelegd. De nadruk ligt op het leren van elkaar. De bijeenkomsten vinden afwisselend in deelnemende gemeenten plaats. Dat stimuleert de dynamiek van de bijeenkomsten en het versterkt de onderlinge relaties voor de toekomst. Zo springen we duurzaam om met de opgedane kennis en praktijkervaring", aldus Uitbeijerse.

Mooie mix
Uitbeijerse is erg positief over de eerste bijeenkomst. Zestien vertegenwoordigers van twaalf gemeenten, waaronder Velsen, Haarlem, Heemstede, Zaanstad, Hoorn en Schagen namen daaraan deel. "Het is een mooie mix geworden van enthousiaste kleine en grote gemeenten, beleidmedewerkers, beheerders en uitvoerders. De een heeft een groot centrum, de andere een groot buitengebied. Elk met zijn eigen verlichtingsproblematiek, waardoor je veel van elkaar kunt leren."

CO2-servicepunt Noord-Holland
Gemeenten in Noord-Holland die geïnteresseerd zijn in de septembergroep kunnen informatie opvragen of zich aanmelden bij Gabrielle Uitbeijerse (uitbeijerse@CO2-servicepunt.nl). Uitgebreide informatie over het CO2-servicepunt en het project `Zuinig met openbare verlichting' is te vinden op www.CO2-servicepunt.nl.
Wijzigingsdatum |

14-06-2010