Senternovem

11-06-2010 |

Led in openbare verlichting goed bruikbaar

Als toepassing voor openbare verlichting (OVL) maakt ledverlichting een stormachtige ontwikkeling door. In gemeenten gingen inmiddels meer dan 250 ledpilots van start. Uit evaluatie en onderzoek van Agentschap NL blijkt dat led prima bruikbaar is voor OVL, als er maar goed naar de aandachtspunten gekeken wordt.

Voor de evaluatie voerden Agentschap NL en de VNG samen een grondige analyse uit van ruim 40 ledpilots. Zowel praktijkmetingen als belevingsonderzoeken onder burgers maakten hiervan deel uit.

Tevredenheid
Bewoners en verkeersdeelnemers in de geëvalueerde pilots zijn over het algemeen tevreden met de (nieuwe) ledverlichting. Uit de evaluatie komen diverse voordelen naar voren, zoals: goede energie-efficiëntie, keuze in kleurweergave, lange levensduur, dimbaarheid, maar ook het feit dat led soms nieuwe alternatieven voor verlichten mogelijk maakt, bijvoorbeeld actieve wegmarkering.

Energieverbruik
Met het juiste ontwerp zijn veel ledoplossingen zuiniger dan (compact)fluorescentie-oplossingen, die vaak in woonwijken worden gebruikt. Het rendement neemt toe naarmate de kleurtemperatuur hoger is. Blauwachtig licht heeft namelijk een hoger rendement dan roodachtig licht.
Bij de toepassing van led blijkt vooral het lichtontwerp een faal- of succesfactor te zijn. Een goed doordacht lichtontwerp is o.a. belangrijk om indien nodig voldoende strooilicht te realiseren - belangrijk voor het veiligheidsgevoel - en om het besparingspotentieel te verzilveren. Bij een optimaal ontwerp kan de energiebesparing ten opzichte van conventionele technieken wel zo'n 15 procent of zelfs meer bedragen.

Conclusie
Led biedt goede besparingsmogelijkheden en er zijn substantiële voordelen mee te behalen. Volgens de evaluatie zijn er daarbij geen technische belemmeringen om led toe te passen in openbare verlichting. Toch luidt de eindconclusie dat het op dit moment nog net iets te vroeg is om grootschalige toepassing in alle OVL-applicaties aan te moedigen. Dit met het oog op de huidige stand van de techniek, de aanschafkosten en de relatief korte praktijkervaring met de betrouwbaarheid van het aanbod en de consequenties voor onderhoud en beheer. De ontwikkelingen, waaronder de verbeteringen van het rendement, gaan echter snel waardoor ledoplossingen in de OVL steeds aantrekkelijker worden.

Advies
Agentschap NL en VNG adviseren aan gemeenten om meer (proef)projecten met led uit te voeren, om daarmee zelf ervaring op te doen en om toepassing van deze veelbelovende technologie te versnellen. Het is dan wel van belang dat de lichtontwerpen voldoen aan de door de gemeenten te stellen verlichtingseisen en dat er met ervaren en betrouwbare leveranciers wordt gewerkt. Daarbij mag best naar gevalideerde productinformatie en mogelijke garanties gevraagd worden. Gaat u ook aan de slag met led? Meld ons uw ervaringen!
Wijzigingsdatum |

14-06-2010