Senternovem

11-06-2010 |

Provincies zetten gezamenlijk schouders onder energiebesparing

Dit najaar hebben alle 12 provincies hun uitvoeringsplannen op het gebied van energiebesparing openbare verlichting (OVL) gereed. Hoewel deze plannen per provincie verschillen en gebaseerd zijn op het provinciale beleid, werken de provincies binnen de IPO-werkgroep Energiebesparing OVL ook gezamenlijk aan het thema. "Door samen op te trekken, kijken we bij elkaar in de keuken, leren we van elkaar en brengen we kansen en barrières in kaart.", vertelt Peter van Riswijk, projectleider van de werkgroep.

Het instellen van de werkgroep is een logisch gevolg van het klimaatakkoord dat de provincies begin 2009 sloten met het rijk. Daarnaast sluit het werk van de werkgroep naadloos aan op het uitgangspunt van de Taskforce Verlichting om te komen tot energiezuinige openbare verlichting, waarbij de taskforce een nadrukkelijke rol weggelegd ziet voor provincies.

Plan van aanpak
"Als werkgroep hebben we na de start in 2009 gezamenlijk een aantal doelen geformuleerd", vertelt Van Riswijk. "Het eerste is, dat elke provincie straks zijn eigen concrete en meetbare uitvoeringsprogramma `energiebesparing OVL' heeft. Daarnaast werken telkens drie provincies een specifiek thema uit, te weten dimmen, verwijderen van verlichting, leds en actieve markering en geleiding". Het doel van het uitwerken van de thema's is niet zozeer het opzetten van pilots, maakt Van Riskwijk duidelijk. "We richten ons veel meer op het ontwikkelen van een plan van aanpak, waarmee bijvoorbeeld een gemeente concreet aan de slag kan. Stel: een gemeente wil de straatverlichting dimmen. Wie of wat kom je dan tegen, waar loop je tegenaan, waar liggen kansen, wat zijn de barrières en hoe neem je die weg? Die zaken brengen we in kaart."

Kennis verder brengen
"De resultaten van de werkgroep komen voor iedereen beschikbaar", zegt Van Riswijk. "Dat is het derde doel: het verder brengen en delen van de ervaring en kennis op het gebied van energiezuinige verlichting en besparing. Dat willen we onder meer doen door een portaal in te richten bij CROW, het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Naar ons idee is daar bij gemeenten zeker behoefte aan. Zij hebben dan een concreet handvat om aan de slag te gaan."

SWOT voor led
In IPO-verband houdt de provincie Utrecht zich bezig met het uitwerken van het thema led-verlichting, vertelt Yvonne Kroon van de provincie en tevens lid van de IPO-werkgroep. "We hebben een led-proefvak en daarmee doen we ervaring op die we binnen de IPO-werkgroep inbrengen. We hebben ervoor gekozen dat te doen in de vorm van een SWOT-analyse voor led-verlichting, toegespitst op openbare verlichting, bewegwijzering, actieve markering, abri's en reclame. De analyse maakt inzichtelijk wat de voor- en nadelen zijn. Iedereen die op het gebied van openbare verlichting met leds aan de slag wil, ziet dan direct wat de aandachtspunten zijn."

Geen verlichting, tenzij
Overigens gaan de inspanningen van de provincie Utrecht veel verder dan het opdoen van ervaring met led-verlichting. Centraal in het beleidsplan OVL uit 2007 staat de stelregel `geen verlichting, tenzij'. Kroon: "Eigenlijk willen we nergens verlichting, tenzij (met name) de verkeersveiligheid een rol speelt of de sociale veiligheid ermee gediend is. En als we ergens verlichting plaatsen of vervangen - bijvoorbeeld naar aanleiding van wegreconstructies - dan doen we dat zo energiezuinig mogelijk. Aan de hand van het beleidsplan hebben we een uitvoeringsplan opgesteld. Voor elke weg is geïnventariseerd wat er voor verlichting staat en wat de gewenste (energiezuinige) verlichting is. Die gewenste verlichting wordt vervolgens in het beheerplan opgenomen, zodat we uiteindelijk alleen nog maar energiezuinige verlichting hebben staan."
Wijzigingsdatum |

14-06-2010