Rechtbank 's-Gravenhage

Verzoek ex-medewerker Trots op Nederland tot gelasten voorlopig getuigenverhoor toegewezen

Den Haag, 14 juni 2010 - De rechtbank 's-Gravenhage heeft bij beschikking van 10 juni 2010 het verzoek van J.H. Smits, voormalig coördinator van Trots op Nederland Lijst Rita Verdonk in Arnhem, tot het gelasten van een voorlopig getuigenverhoor toegewezen.

De rechtbank staat toe dat de drie getuigen die in het verzoekschrift genoemd zijn, gehoord worden over de wijze waarop door of namens Trots op Nederland over de inhoud van een aangifte tegen Smits is gecommuniceerd naar de media.

De drie getuigen die gehoord worden zijn de voorzitter van Trots op Nederland (mevrouw Verdonk), de voorzitter van kieskring 7 van Trots op Nederland en de voorzitter van Trots op Nederland afdeling Arnhem. Het verhoor vindt plaats op maandag 20 september 2010.

Een voorlopig getuigenverhoor is een middel om meer duidelijkheid te verkrijgen als men, alvorens een civiele procedure te beginnen, van tevoren zijn kansen daarin wil inschatten

Eind november 2009 heeft Smits van een journalist vernomen dat de voorzitter van kieskring 7 van Trots op Nederland tegen hem aangifte had gedaan van bedreiging en stalking. In de media zijn vervolgens berichten opgedoken die volgens Smits schadelijk voor hem zijn. Als Trots op Nederland toestemming heeft gegeven om de media in te lichten over de inhoud van de aangifte, heeft Trots op Nederland daarmee volgens Smits onrechtmatig gehandeld.

Smits is voornemens een civiele procedure te beginnen waarin hij een verklaring voor recht zal vorderen dat Trots op Nederland jegens hem onrechtmatig heeft gehandeld. Wijst de rechtbank die vordering toe, dan zal Smits schadevergoeding vragen. Met het horen van de drie hierboven genoemde getuigen wil Smits zijn processuele positie nader bepalen.

De beschikking van de rechtbank is op deze site gepubliceerd en te openen via onderstaand LJ-nummer.

LJ Nummer

BM7506

Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 14 juni 2010