Rechtbank Haarlem


14 jaar voor poging tot moord op dochter

De rechtbank Haarlem heeft op 14 juni 2010 de 47-jarige verdachte veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor de poging tot moord op zijn dochter, en voor ontucht met haar gepleegd toen zij 14/15 jaar oud was.

De rechtbank motiveert de hoogte van de straf als volgt. Verdachte heeft zijn eigen dochter op brute, gewelddadige en respectloze wijze van het leven geprobeerd te beroven. Door haar met een ijzige kilheid voor dood achter te laten in een put met stinkend water, heeft hij zich schuldig gemaakt aan een misdrijf van de gruwelijkste soort. Alleen door het doorzettingsvermogen van het slachtoffer is de moord niet voltooid.

Daarnaast heeft de verdachte op zijn initiatief een half jaar lang een seksuele relatie met zijn dochter onderhouden. Hiermee heeft hij de lichamelijke en psychische integriteit van zijn dochter en haar seksuele ontwikkeling ernstig geschonden. Verdachte heeft de feiten ontkend en lijkt daarmee geen verantwoordelijkheid voor zijn daden te nemen. Het Pieter Baan Centrum heeft op basis van observaties en beschikbare andere informatie geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn voor een psychiatrische stoornis bij verdachte. Hij is dus volledig toerekeningsvatbaar.

Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden van deze zaak legt de rechtbank een hogere straf op dan voor poging tot moord gebruikelijk zou zijn. De straf die de officier van justitie heeft gevorderd, wijkt weer te veel naar boven af van wat gangbaar is. Zo komt de rechtbank uiteindelijk op een gevangenisstraf van 14 jaar. De persoonlijke omstandigheden van de verdachte geven geen aanleiding tot matiging. Verdachte wordt ook veroordeeld tot betaling van EUR 5.000,-- als voorschot op smartengeld voor het slachtoffer.

Bron: Rechtbank Haarlem Datum actualiteit: 14 juni 2010