Gemeente Etten-Leur


Lever uw piepschuim gratis in bij de Milieustraat

image

De heer J. Noordegraaf directeur van Synbra en wethouder J. van Hal (Foto Hans van Berkel)

Als een van de weinige gemeenten in West-Brabant is Etten-Leur op 14 juni begonnen met het apart inzamelen van EPS, in de volksmond aangeduid als piepschuim of tempex. Inwoners kunnen het overtollig geraakte verpakkingsmateriaal in onbeperkte hoeveelheid gratis afleveren op de Milieustraat aan Vossendaal 21. Door EPS-afval in de speciale inzamelcontainer te deponeren, heeft wethouder Jan van Hal het startsignaal gegeven voor de inzameling, die een nieuwe vervolgstap is bij het gescheiden houden van huishoudelijk afval.

EPS is de afkorting voor "geëxpandeerd polystyreen", een hoogwaardig kunststofschuim, dat maar voor 2% uit polystyreen bestaat en voor de rest (98%) uit lucht. Onvervuild EPS is zeer geschikt voor recycling tot een waardevolle grondstof voor nieuwe EPS en daarmee is de kringloop nagenoeg gesloten. EPS kan tot vijfmaal de levensduur herverwerkt worden.

Dat gebeurt door het bedrijf Synbra Technology, dat is gevestigd aan de Zeedijk in Etten-Leur en dat onlangs nog is uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland vanwege de vervaarding van het biologisch afbreekbaar groene piepschuim uit suikerriet of cassavezetmeel. Het EPS dat wordt ingezameld op de Milieustraat in Etten-Leur wordt vervoerd naar Synbra en daar herverwerkt.

Uit onderzoek is gebleken dat er in gemeenten ongeveer 4000 ton (= 600.000 m3) aan EPS-verpakkingen bij het restafval belandt. Dat piepschuim is als verpakking van consumentenproducten afkomstig van huishoudens en van retourname door winkels. Op de Milieustraten van de gemeenten Tilburg en Dongen wordt jaarlijks op betrekkelijk eenvoudige wijze 30 ton EPS apart gehouden.

Naast het positieve milieu-effect levert de afzonderlijke inzameling van EPS de gemeente ook enig financieel voordeel op: een besparing van EUR 143,- per ton dat niet als restafval verbrand hoeft te worden, een inzamelvergoeding van EUR 475,- per ton uit het landelijke Afvalfonds van Nedvang en een bijdrage in de transportkosten.

Met de inzameling van EPS volgens het brengsysteem voegt de gemeente Etten-Leur weer een afvalproduct toe aan de reeks van materialen die afzonderlijk van het restafval worden gehouden. Andere afvalproducten zijn: groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en karton, textiel, wit- en bruingoed, luiers, asbest, klein chemisch afval en batterijen, frituurvet en -olie, alsmede plastic verpakkingsafval, harde kunststoffen, hout, puin en autobanden.

20100608\pwm\0702
Etten-Leur in beeld

Inforaad
Werk in uitvoering

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl