Senternovem

14-06-2010 |

Memo Kwaliteit van de maatregelen binnen subsidieregeling

Het ministerie van OCenW voert de subsidieregeling "aanvullende bekostiging energiezuinigheid/binnenmilieu voorgezet- en primair onderwijs" uit. Dit betekent dat alleen OCenW uitspraken doet of een product wel of niet subsidiabel is in het kader van deze subsidieregeling.

Agentschap NL - NL Energie en Klimaat (voorheen SenterNovem) ontvangt veel inhoudelijke vragen over energiebeparing en binnenmilieu m.b.t. tot bovengenoemde regelingen. De medewerkers van agentschap NL - NL Energie en Klimaat doen hun uiterste best om deze vragen te beantwoorden om gemeenten, schoolbesturen, adviseurs, productleveranciers e.d. zo goed mogelijk te informeren.

Daar Agentschap NL niet de uitvoerder van de regelingen is kan aan de informatie die zij verstrekt dientengevolge geen rechten worden ontleend.

Veel vragen hebben betrekking op de kwaliteit en het wel of niet subsidiabel zijn van verbetermaatregelen in het kader van de regelingen.

In de regeling staan de technische (prestatie)eisen beschreven waaraan de verbetermaatregelen moet voldoen. Daarnaast heeft Agentschap NL - Frisse Scholen een Energie en Binnenmilieu Stappenplan ontwikkeld waarin de (prestatie)eisen zoals genoemd in de subsidieregeling nogmaals overzichtelijk staan beschreven. In het stappenplan zijn de maatregelen bovendien nog aangevuld met mogelijke aanvullende eisen en aandachtspunten.

Uit oogpunt van een verantwoorde borging van de prestatie-eisen zoals beschreven in de regelingen van de uit te voeren verbetermaatregelen is het belangrijk om de voorgeschreven prestatie-eisen samen met eventuele aanvullende eisen duidelijk mee te nemen bij de aanbesteding en oplevering.

De verbetermaatregelen zijn bedoeld voor bestaande scholen. Dit houdt in dat elke verbetermaatregel in principe een maatwerkoplossing is. De EBA-adviseur kan aangeven wat de voor- en nadelen zijn van de (aangeboden) oplossingen en een advies geven voor de beste oplossing in de betreffende situatie, dat voldoet aan de eisen van de regelingen. Wijzigingsdatum |

14-06-2010