Gemeente Stadskanaal

Het gemeentebestuur van Stadskanaal gaat in beroep bij de Raad van State tegen het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) over de begrenzing van het buitengebied. Volgens het college heeft de provincie de ingediende bezwaren van de gemeente Stadskanaal onterecht ongegrond verklaard en haar besluit onvoldoende gemotiveerd.

GS rekenen niet-ingesloten onbebouwde terreinen, ook de terreinen die qua uitstraling en gebruik tot de invloedssferen van de kernen behoren, tot het landelijk gebied. Hetzelfde doet GS met open gaten in de linten met een bijzondere landschappelijke waarde.

GS baseren zich in beide situaties op hun verantwoordelijkheid voor het landelijk gebied, en op de daaraan verbonden medeverantwoordelijkheid voor de wijze waarop uitbreiding van het bebouwde gebied plaatsvindt. De gemeente is van mening in haar belangenafweging bij de uitbreiding van bebouwd gebied ook de kwaliteit van het landelijk gebied in acht te nemen.

Het gemeentebestuur vindt het besluit van GS strijdig met de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het principe van deze wet is: centraal wat moet en decentraal wat kan.

* 14 juni 2010