Vitens


Nederlander stelt toiletbezoek massaal uit voor Oranje

Utrecht, 14 juni 2010 - De gemiddelde Nederlander stelde vanmiddag zijn toiletbezoek even uit tijdens de gewonnen eerste groepswedstrijd van Oranje op het WK. Dit concludeert Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, op basis van de gebruikcijfers van vanmiddag. In het waterverbruik waren duidelijk twee pieken te zien, tijdens de rust en na afloop van de wedstrijd. In de rust lag het gemidelde waterverbruik ruim 75% hoger dan normaal op een maandag.

Waterverbruik door de dag heen
Gedurende een gewone dag gaat het waterverbruik op bepaalde momenten ineens omhoog. Die momenten zijn redelijk voorspelbaar. De eerste piek is 's morgens bij het opstaan te zien, wanneer mensen gaan douchen, tanden poetsen en naar de wc gaan. De volgende piek is rond het middaguur te zien wanneer lunchtijd aanbreekt. Aan het eind van de dag stijgt het waterverbruik wanneer er wordt gekookt en wasjes worden gedraaid. En 's avonds voor het naar bed gaan is er weer een piekje te zien

Vanmiddag was er een ander patroon te zien dan op de meeste maandagen. Voordat de wedstrijd Nederland-Denemarken begon ging iedereen nog even snel naar het toilet en zette een kop koffie of thee. Dit veroorzaakte een piek in het waterverbruik, daarna was een opvallend laag waterverbruik te zien. Dat de rust wordt gebruikt voor opnieuw een bezoek aan het toilet, was ook te zien aan een stijging in het waterverbruik. Dan daalt het verbruik opnieuw tot aan het fluitsignaal, daarna maken veel voetbalfans opnieuw de gang naar de wc.

Piekverbruik
De hoeveelheid water die Vitens van uur tot uur aan haar klanten levert is afgestemd op de te verwachten pieken en dalen in het waterverbruik. Dit verbruik is grotendeels voorspelbaar zijn en dus ook volledig geautomatiseerd. Omdat het piekverbruik tijdens WK-wedstrijden anders is dan normaal is het voor de medewerkers van Vitens van belang om hierop te anticiperen. Zo komt er op elk moment voldoende water uit de kraan, ook wanneer de inwoners van de vijf provincies waar Vitens water levert tegelijk de wc doortrekken.

Verbruikcijfers van aantal grote steden
Klik hier voor de verbruikcijfers van de Stad Utrecht en omgeving, Zwolle, Nijmegen en Almere.

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het jongste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.