Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: `BSN mag worden gebruikt voor Rijkspas'

14 juni 2010

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties (BZK) is het oneens met kritiek van het College Bescherming en Persoonsbescherming (CBP) dat het burgerservicenummer (BSN) niet zou mogen worden gebruikt voor de Rijkspas, de nieuwe toegangspas die voor alle rijksambtenaren wordt ingevoerd.

Het CBP publiceerde 7 juni de bevindingen van zijn onderzoek naar het gebruik van het Burgerservicenummer (BSN) door het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor de rijkspas. Daarin concludeert het College, dat het ministerie hiermee de Wet bescherming persoonsgegevens overtreedt.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW), dat momenteel de Rijkspas invoert, gebruikt het BSN om vast te stellen dat de juiste medewerker de juiste pas krijgt. Daarmee volgt VenW de richtlijnen van BZK.

Met het CBP verschilt de staatssecretaris van mening over de ruimte die de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer laat voor toepassing van BSN binnen bedrijfsvoering van de overheid. Volgens haar biedt de wet die ruimte. Het beveiligen van departementen en overheidsinformatie is onlosmakelijk verbonden met het uitvoeren van de overheidstaken.

De staatssecretaris houdt vast aan het standpunt, dat zij in 2007 in de Eerste Kamer heeft uitgesproken en op 23 maart 2010 in een brief aan alle ministeries heeft herbevestigd: de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer staat de overheid toe om het BSN ook voor de bedrijfsvoering te gebruiken.