Warchild


War Child achter de tralies

14 juni 2010 - Volgens de grondwet in DR Congo mogen kinderen onder de 18 jaar niet opgesloten worden in gevangenissen. Toch gebeurt dit dagelijks. De overheid noemt het Rehabilitatie Centra. Maar de werkelijkheid is helaas anders.

In Bukavu leven veel kinderen op straat. Door de lange strijd tussen het leger en de vele verschillende gewapende groepen zijn sommigen wees geworden. Anderen hebben hun dorpen in de jungle ontvlucht uit angst ontvoerd of aangevallen te worden door de rebellen. Zonder werk is diefstal vaak hun enige optie om aan eten te komen. Een optie die regelmatig eindigt in een gevangenisstraf.

Kindergevangenis Bukavu
War Child werkt sinds 2003 in de kindergevangenis van Bukavu. Samen met UNICEF en MONUC hebben we met de overheid onderhandeld dat kinderen op zijn minst in een separaat gebouw, gescheiden van volwassenen, ondergebracht moeten worden. Om te voorkomen dat ze binnen de gevangenismuren opnieuw met geweld te maken krijgen. Twee keer per week wordt War Child in de gevangenis toegelaten om de kinderen te ontmoeten. De War Child medewerkers monitoren de leefomstandigheden van de kinderen, controleren dat ze een eerlijk proces krijgen en bieden psychosociale hulp.

Leonie van Mierlo, medewerker van War Child, maakte beelden van zo'n ontmoeting. Een korte impressie:

Drie maanden gevangenisstraf voor een slaapplaats De omstandigheden in de kindergevangenis zijn erbarmelijk. Er is nauwelijks elektriciteit of water, de kinderen slapen op de grond en er is vaak maar een maaltijd per twee of drie dagen. Activiteiten zijn er niet. Verveling dreigt zich om te zetten in irritatie en opnieuw geweld. Leonie van Mierlo: `Ik vond het aangrijpend om zoveel veel te jonge kinderen achter tralies aan te treffen. Vaak onschuldig of voor hele kleine vergrijpen. Zoals Moise die nog maar 10 jaar oud is. Hij was opgepakt omdat hij in een school ingebroken had op zoek naar een veilige slaapplaats'.

Dansen en zingen
War Child wordt als een van de weinige humanitaire organisaties achter de tralies van de gevangenis toegelaten om de kinderen te ontmoeten. Er wordt naar ze geluisterd, gedanst en gezongen. Ook al zijn een aantal kinderen door het ontbreken van eten echter vaak te verzwakt om mee te doen. Balspelen helpt ze om op een positieve manier met elkaar om te gaan en weer kind te zijn. Ook al is het maar voor even.

Steun het werk van War Child in DR Congo. Word Friend