GroenLinks

Bezuiniging kinderopvang moet lagere inkomens ontzien

Maandag 14 juni 2010, 12:46u - Ineke van Gent
Bezuiniging kinderopvang moet lagere inkomens ontzien

Opnieuw gaat er bezuinigd worden op de kinderopvang. Er wordt meer gebruik gemaakt van gastouderopvang dan verwacht. Het kabinet wil de bezuiniging `beleidsarm' invullen en verhoogt daarom de bijdrage van alle ouders relatief evenveel. Tweede Kamerlid Ineke van Gent is verontwaardigd over het kabinetsbesluit. Zij wil zo snel mogelijk een debat met demissionair minister Rouvoet.

Gebruik gastouderopvang is doelbewust te laag geraamd

Het kabinet ging bij de oorspronkelijke raming uit van 8.000 gastouders. GroenLinks heeft de toenmalige staatssecretaris Dijksma keer op keer verteld dat deze raming veel te laag was. Ook de gemeenten, de vereniging van gastouderbureaus en andere partijen hebben telkens aangegeven dat dit een absurd laag aantal was. En inderdaad, het kabinet heeft inmiddels aangegeven dat het er naar verwachting minimaal 55.000 zijn. "Het is toch echt van de zotte dat ouders nu moeten gaan betalen voor het slechte rekenwerk van dit kabinet", zegt Van Gent.

Lage inkomens moeten worden ontzien
Het demissionaire kabinet geeft aan de maatregel `beleidsarm' te willen invullen. Daarom kiest de minister er voor om alle ouders er ongeveer relatief evenveel op achteruit te laten gaan. "Daar is natuurlijk niets beleidsarm aan. Het is een politieke keuze om de lage inkomens niet te ontzien. Bovendien blijft in de tabellen van het kabinet buiten beeld dat de uurprijs van kinderopvangcentra vaak hoger zijn dan het maximumtarief waar het kabinet meerekent. Relatief gaan lage inkomens dus wel veel meer betalen. Dat is onacceptabel", aldus Van Gent.

Een gezin met twee dagen opvang voor twee kinderen onder de vier jaar is in 2009 65 euro per jaar extra gaan betalen en daar komt in 2011 nog eens 252 euro bovenop.