NEN


Nieuw informatieblad van SCCM over evaluatie milieuaspecten

maandag 14 juni 2010, 11:23

Door de Stichting coördinatie certificatie milieu- en arbomanagementsystemen is een nieuw informatieblad uitgebracht. Het behandelt de inventarisatie en evaluatie van milieuaspecten voor productieorganisaties.

Voor veel bedrijven die aan de slag gaan met ISO 14001 "Milieumanagementsystemen - Eisen met richtlijnen voor gebruik" is het identificeren en evalueren van de milieuaspecten een lastige eerste stap in het implementatieproces. Voor dit onderwerp is door de Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en arbomanagementsystemen (SCCM) een vernieuwd informatieblad uitgebracht. Het behandelt de inventarisatie en evaluatie van milieuaspecten voor productieorganisaties.

In het eerste deel van het informatieblad wordt een aantal begrippen uitgewerkt en wordt ingegaan op keuzes die bij de invulling van dit onderdeel van de ISO 14001-norm moeten worden gemaakt. In het tweede deel van het informatieblad wordt ingegaan op de uitvoering van de inventarisatie. In het derde deel worden nog een aantal inhoudelijke aandachtspunten uitgewerkt.

In het informatieblad is ook het gebruik van een risicobenadering bij de evaluatie van milieuaspecten als mogelijkheid opgenomen. Bij deze benadering wordt op basis van de kans en het effect het risico bepaald. De toepassing van deze benadering is interessant voor:
* organisaties die werken met een geïntegreerd milieu-, arbo- en veiligheidsmanagementsysteem. In arbo- en
veiligheidsmanagementsystemen wordt veelal de risicobenadering toegepast. Bij een geïntegreerd systeem wordt ook bij de inventarisatie en evaluatie van de milieuaspecten gebruik gemaakt van deze benadering. Ingegaan wordt op de wijze waarop 'kans en effect' kunnen worden gedefinieerd.

* organisaties die met de overheid afspraken willen maken over de toepassing van systeemtoezicht. Om te komen tot een goede invulling van systeemtoezicht is het van belang dat het bedrijf en de betrokken toezichthouders overeenstemming hebben over de belangrijke risico's. Toezichthouders van de overheid zijn vaak gewend om ook met deze methode te werken.

Het informatieblad kunt u hier downloaden van de website van SCCM.

Zie het origineel