Ministerie van Defensie

Oranje op missie

14 juni 2010, 17.41 uur

Nederlandse militairen in Afghanistan en aan boord van Hr. Ms. Johan de Witt hebben vandaag vanaf diverse locaties naar de ontknoping van de wedstrijd Nederland - Denemarken gekeken. Ook in de missie gebieden dosten de militairen zich uit met oranje T-shirts, pruiken, hoedjes en klompen.

Op Kamp Holland in Uruzgan is de wedstrijd op een videoscherm van 6 bij 4 meter druk bezocht. Opgestapelde pallets vormden een tribune. Om de spanning op te bouwen geeft zanger en soldaat-1 Huub een uur voor aanvang en in de rust van de wedstrijd een spetterend optreden. "Ik wil een gezellige wedstrijd voor mijn collega's creëren en een goed sfeertje maken", vertelt de zanger. Als na 85 minuten ook het tweede doelpunt valt, is het gebrul van de Nederlandse leeuw over het hele kamp te horen. Een uitgelaten militair vertelt: "Het is hartstikke leuk dat we samen in 't oranje naar de wedstrijd konden kijken. En het belangrijkste is natuurlijk dat Nederland heeft gewonnen."

Deh Rawod

In Deh Rawod volgen de militiaren aandachtig de wedstrijd. - Foto: ministerie van Defensie

In het kamp in Deh Rawod kijken de opgetuigde militairen vanuit de eetzaal of de aangrenzende `huiskamer'. "De hele eetzaal stond op zijn kop, je kon bijna nergens meer zitten," vertelt een militair, "Het was supergezellig en bijzonder om dit in Uruzgan mee te maken," vertelt hij.

Kandahar

De Nederlandse militairen op Kandahar Airfield hebben al enkele dagen de oranjekoorts te pakken. De slaapruimtes zijn kleurrijk oranje en rood-wit-blauw versierd. Ze volgden de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in de gezamenlijke ontspanningsruimtes. In uitgelaten oranjesferen vierden de Nederlanders tijdens en na afloop van de wedstrijd de overwinning van de eerste groepswedstrijd.

Hr. Ms. Johan de Witt

Ook aan boord Hr. Ms. Johan de Witt volgen de militairen de wedstrijd. - Foto: ministerie van Defensie

Aan boord van de Johan de Witt was op de valreep nog een satellietverbinding tot stand gebracht. Hiermee kon de bemanning in de ontspanningsverblijven de wedstrijd live volgen. Initieel was de radio de enige mogelijkheid. De bemanning vond het dan ook geweldig dat er toch televisie kon worden gekeken.