Nederlands Jeugdinstituut


`Versterk de pedagogische kwaliteit in de jeugdsector'

Meer aandacht voor positieve ontwikkeling jeugd

Het Nederlands Jeugdinstituut roept de jeugdsector op om aan de slag te gaan met positief jeugdbeleid. Afgelopen jaren lag de nadruk vooral op het aanpakken van problemen. Maar er is te weinig aandacht voor het stimuleren en ondersteunen van de normale ontwikkeling van jeugd. Voor het gewone opvoeden en opgroeien van gewone kinderen. Het Nederlands Jeugdinstituut wil daar verandering in brengen. Daartoe presenteerde het instituut vandaag de opmaat voor een gedeelde visie, getiteld `Een solide basis voor positief jeugdbeleid. Visiedocument 1.0'.

Belangrijk voor kind en samenleving

Elk kind heeft talenten. Het is zaak om die te ontdekken en te helpen ontplooien. Dit is niet alleen belangrijk voor kinderen en jongeren, maar ook voor de samenleving als geheel. Hoe die eruit ziet - nu en in de toekomst - heeft alles te maken met de manier waarop geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van de jeugd.

Pedagogische omgeving

Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen, moet de pedagogische kwaliteit van de omgeving worden verbeterd. Niet alleen ouders spelen daarbij een belangrijke rol, maar ook mede-opvoeders in algemene jeugdvoorzieningen zoals school, kinderopvang, buitenschoolse opvang, jongerenwerk, vrijwillig jeugdwerk en sport-en cultuurverenigingen.

Visie op positief jeugdbeleid

In de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren heeft elke (mede-)opvoeder zijn eigen aandeel. Om de pedagogische kwaliteit te versterken, is een goed samenspel van alle (mede-)opvoeders vereist. Dit samenspel is nog verre van optimaal. Een gedeelde visie op de ontwikkeling van jeugd en wat (mede-)opvoeders daaraan bijdragen ontbreekt. Om die belemmering weg te nemen heeft het Nederlands Jeugdinstituut samen met het werkveld de basis voor een gedeelde visie op positief jeugdbeleid geschreven. De komende maanden brengt het instituut de dialoog tussen ouders, algemene jeugdvoorzieningen en gemeenten op gang. Gemeenten of instellingen die samen met hun partners met de uitwerking van de visie aan de slag gaan, kunnen ondersteuning krijgen van het Nederlands Jeugdinstituut. Zo ontstaat lokaal een visie op maat, waarmee zij een impuls geven aan hun positief jeugdbeleid.