Radboud Universiteit Nijmegen


* Autisme bij peuters

Autisme bij peuters (Promotie)

Datum
maandag 14 juni 2010

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. I.J. Servatius-Oosterling

Promotors
De heer prof. dr. J.K. Buitelaar, de heer prof. dr. R.J. van der Gaag

Copromotors
Mevrouw dr. N.N.J. Lambregts-Rommelse

Titel promotie
Toddlers with autism. Aspects of early detection, diagnosis, and intervention

Beschrijving
Hoewel ouders van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) al vaak voor de leeftijd van 24 maanden opmerken dat hun kind zich `anders' ontwikkelt, wordt een diagnose vaak pas jaren later gesteld, met als ongewenst gevolg een vertraging in inzet van passende behandeling en een opeenstapeling van stress bij ouders. Gezondheidszorgpsycholoog Iris Servatius-Oosterling toont in haar proefschrift dat door scholing van relevante professionals (bijvoorbeeld consultatiebureauartsen) in het herkennen van vroege signalen van ASS en het gebruik van een specifieke vragenlijst, ASS al vaak voor 36 maanden kan worden opgespoord.

Ook onderzocht Servatius-Oosterling de effectiviteit van een veelbelovende behandeling voor peuters met ASS waarbij ouders intensief betrokken worden. De resultaten zijn voorzichtig positief. Kinderen in de experimentele groep (oudertraining en reguliere zorg) gingen na één jaar vooruit op het gebied van sociaal gedrag en taal, maar kinderen in de controlegroep die alleen reguliere zorg kregen, gingen in vergelijkbare mate vooruit. Daarom lijkt het er op dat jonge kinderen met ASS en hun ouders in Nederland al aardig goed begeleid worden. Echter, op het vlak van het optimaliseren van vroege behandeling is nog wel veel te werk te verrichten.

Biografie
Iris Servatius-Oosterling (Utrecht, 1978) studeerde orthopedagogiek in Utrecht en is werkzaam bij Karakter Universitair Centrum Nijmegen. Zij rondde in 2006 de postdoctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog af en combineert haar klinische werk op de polikliniek van Karakter met onderzoek en onderwijs. Haar proefschrift is tot stand gekomen binnen het DIANE-project (studie naar Diagnostiek en Interventie van Autisme in Nederland). Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit de afdeling Psychiatrie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice.

Contactpersoon
Alleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

E-mail
umcstradboud@umcn.nl

Telefoon
(024) 361 89 10