Raad van State


maandag 14 juni 2010
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bergen (NH) van het bestemmingsplan 'Bergen Dorpskern Zuid'. Het plan heeft betrekking op het zuidelijke gedeelte van Bergen en omvat de gebieden ten westen, ten zuiden en ten oosten van het centrum. Een aantal inwoners uit Bergen verzet zich om uiteenlopende redenen tegen het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting mr. Fits Zeiler is het er niet mee eens dat de bermen langs de wegen in het gebied ook kunnen worden gebruikt om te parkeren. Een aantal bewoners aan de Meerweg is tegen de mogelijkheid in het plan om de woningen aan het Mezenlaantje te voorzien van een dakopbouw. Verder is een aantal mensen het er niet mee eens dat het plan op bepaalde locaties geen nieuwe woningen toestaat. Verder zijn er bezwaren tegen de bouwhoogten die in het plan zijn opgenomen. (zaaknummer 200903464/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand om maatregelen te treffen tegen een nertsenhouderij aan de Bergstraat in Loon op Zand. De Stichting Bont voor Dieren had om de maatregelen gevraagd. Het gaat om een nertsenhouderij met ongeveer 5.900 nertsen. Volgens de stichting zijn op grond van een milieuvergunning uit 1979 slechts 3.000 nertsen toegestaan. In eerste instantie had het gemeentebestuur de nertsenhouderij daarom een dwangsom opgelegd, maar het bestuur kwam na een bezwaarschrift van het bedrijf op die beslissing terug. Volgens het gemeentebestuur is er inmiddels 'concreet zich op legalisatie', omdat het bedrijf een nieuwe milieuvergunning heeft aangevraagd voor in totaal bijna 7.000 nertsen. Bont voor Dieren is het niet eens met deze beslissing en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting kan de nieuwe vergunning niet verleend worden, omdat het bedrijf teveel ammoniak uitstoot op een natuurgebied in de omgeving. Zie ook de zaken met zaaknummers 201000358/1, 200910260/1 en 200910104/1 die de Raad van State om 11.00 uur, 13.00 uur, respectievelijk om 14.30 uur vandaag behandelt. Die zaken gaan over milieuvergunningen voor drie nertsenhouderijen in respectievelijk Deurne, Moergestel en Lievelde. Tegen al deze vergunningen komt de stichting ook in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200908135/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van VROM om een verslag openbaar te maken. De Stichting De Groene Landscheiding N470 had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd. Het gaat om een verslag van de briefing van de Tweede Kamercommissie van Economische Zaken over de aanleg van de 380kV-hoogspanningsverbinding tussen Wateringen en Zoetermeer. Volgens de minister is er van de briefing geen verslag gemaakt vanwege het vertrouwelijke karakter van het overleg. De aantekeningen die een ambtenaar van deze briefing heeft gemaakt, wil de minister niet openbaar omdat die zijn bedoeld voor intern beraad. De stichting wil juist alle informatie over de hoogspanningsverbinding op tafel hebben. Daarom ging zij eerder in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in november 2009 dat de aantekeningen van de ambtenaar niet alleen bedoeld waren voor intern beraad op het ministerie, maar ook voorzien waren van persoonlijke aantekeningen van de ambtenaar. Het is daarom naar het oordeel van de rechtbank niet mogelijk om bijvoorbeeld een deel van de aantekeningen openbaar te maken. Verder bevat het verslag geen milieu-informatie die openbaar gemaakt had moeten worden, aldus de rechtbank. De stichting is het hier niet mee eens en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000352/1)

11.30 uur

Zitting over de melding die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft geaccepteerd. Het gaat om een melding van Prorail. Hiermee kan Prorail het spoorwegemplacement bij Venlo aanpassen door het spoor te verlengen en te verleggen. Dit is nodig om ruimte te maken voor de reiniging van treinstellen. De Bewonersgroep Vierpaardjes verzet zich tegen deze aanpassing van het spoorwegemplacement en is tegen de acceptatie van de melding in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De groep vreest vooral voor extra geluidsoverlast en onveilige situaties op het spoor. In afwachting van de behandeling van het beroep vraagt de groep de Raad van State het besluit van het gemeentebestuur voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003752/2)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe heeft verleend voor de bouw van een KPN-antennemast van ongeveer 40 meter hoog aan de Noesten in Westerbork. Omdat het bestemmingsplan de mast niet toestaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Ruim 120 inwoners uit Westerbork zijn het hier niet mee eens. Zij vrezen voor gezondheidsrisico's als gevolg van de straling van de antennemast. Ook zou de mast niet voldoen aan de bouwveiligheidsnormen. Ten slotte vinden ze dat de mast niet past in de omgeving. De rechtbank in Assen verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907257/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.