Gemeente Son en Breugel


Zand

Geen schapen in het Beekdal `t Zand

Er worden nog geen schapen in gezet bij het ecologisch beheren van het Beekdal in de wijk `t Zand. Dit heeft het college besloten in verband met onduidelijkheden en maatschappelijke onrust rondom de infectieziekte Q-koorts.

Het Beekdal ligt naast een natte ecologische verbindingszone (Grote Beek en het Wilhelmi-nakanaal). Om het Beekdal aan te laten sluiten bij dit gebied en de diversiteit van aanwezige flora en fauna te versterken en te vergroten is onderzocht of het Beekdal ecologisch be-heerd kan worden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door er schapen te laten grazen. Het college heeft in december 2009 een voorkeur uitgesproken voor het beheren van het gebied met de inzet van schapen.

In maart 2010 bleek tijdens een informatieavond voor de bewoners van de wijk 't Zand dat er echter weinig draagvlak was voor het plan om schapen te laten grazen in het Beekdal.
Het werd duidelijk dat naast bezwaren over de veiligheid, mogelijke overlast en beperkte toegang tot het gebied met honden, de angst voor de infectieziekte Q-koorts erg groot is.

Het college sluit niet uit dat het idee in de toekomst weer opgepakt zal worden.

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491