Gemeente Heumen

Waardering voor gemeente groeit

De gemeente Heumen doet het in de ogen van de inwoners steeds beter. Dat valt af te leiden uit het onderzoek Waar staat je gemeente. In dit inwonersonderzoek worden rapportcijfers gegeven over de prestaties van de gemeente Heumen. Het is een landelijk onderzoek dat zo is opgezet dat gemeenten van gelijke grootte zich met elkaar kunnen vergelijken.

Hieronder vindt u een samenvatting en aan het eind een link naar het rapport zelf.

derde keer
In Heumen is het onderzoek gehouden in 2006, 2008 en 2009. Er is in de loop der jaren een duidelijk stijgende lijn te zien in de rapportcijfers. Die hogere waardering geeft de inwoner vanuit verschillende gezichtspunten. Waar staat je gemeente gaat namelijk uit van verschillende rollen van burgers: ze zijn kiezers van hun gemeentebestuur, ze zijn klanten als ze diensten nodig hebben, ze zijn onderdanen, ze zijn soms partners (als betrokkene in de ontwikkeling van het beleid), ze zijn bewoners van een wijk en ze zijn belastingbetalers.

kiezer
Inwoners kiezen eenmaal in de vier jaar een gemeenteraad. Maar doet die gemeenteraad vervolgens ook wat de kandidaatraadsleden beloofden? Voelt de burger zich als kiezer serieus genomen? In 2009 kreeg Heumen daarvoor een 5.9 tegen 5.7 in 2006 en 5.5 in 2008. De score van 5.9 ligt iets boven het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten (5.7). Opvallend is dat het vertrouwen in b&w uitkomt op 6.4 terwijl de score maar 5.7 is als gevraagd wordt of b&w waarmaken wat ze beloven.

klant
Hoe klantvriendelijk is de gemeente als de burger aan het loket staat of op een andere manier een dienst afneemt? Helaas hebben weinig burgers die het gemeentehuis bezochten in de onderzoeksperiode deze vragenlijst ingevuld.
Ondanks de lage respons was er een aantal goede rapportcijfers: 7.2 voor wat betreft openingstijden, 8.2 voor vriendelijkheid van medewerkers en 8.1 voor deskundigheid en duidelijkheid van informatie. De faciliteiten scoren echter lager: bereikbaarheid 7.6, parkeermogelijkheid 7.1, wachtruimte 7.1 en privacy 6.7.

onderdaan
De Heumense inwoners geven hun gemeente een 6.4 in hun rol van onderdaan. Het gaat dan over vragen als veiligheid, regels en de handhaving daarvan. Hier scoren veiligheid in de buurt (7.2) en leefbaarheid in de buurt (7.7) het hoogst. Minder tevredenheid is er over wat er geregeld is (5.8), de handhaving van regels (5.9) en het nakomen van beloften (de gemeente doet wat ze zegt: 5.8). Ook hier scoort Heumen gemiddeld hoger dan in de voorgaande jaren en ook hoger dan in soortgelijke gemeenten.

partner
Hier waren vragen aan de orde over totstandkoming van beleid en uitvoering daarvan. Hoe vinden burgers dat de gemeente met hun inbreng omgaat? En wordt die gevraagd als ze dat zouden willen? Gemiddeld scoort de gemeente een 5.9 en dat is iets hoger dan in soortgelijke gemeenten. De voorgaande jaren was de vraagstelling anders zodat geen vergelijking met 2006 en 2008 mogelijk is. Cijfers die er ten opzichte van het gemiddelde positief uitspringen zijn 6.5 voor de interesse die de gemeente heeft in de mening van burgers en een 5.3 voor de werkelijke invloed op wat de gemeente doet.

wijkbewoner
Als wijkbewoner geven de ondervraagden de gemeente een 7.1. Hoge scores zijn er voor aanwezigheid van basisonderwijs, winkels en gezondheidsvoorzieningen en de bereikbaarheid van de buurt. Lager gewaardeerd worden voorzieningen voor jongeren en onderhoud van groen.

belastingbetaler
Gaat de gemeente verantwoord om met uw belastinggeld en krijgt u er voldoende voor terug? De burgers gaven een score van 6.6. Daarmee komt Heumen hoger uit dan in 2006 en 2008 en steekt zij ook gunstig af bij andere gemeentes met minder dan 25.000 inwoners.

Aan het onderzoek deden minder inwoners mee dan voorgaande jaren, namelijk 426 (35.5% van de ontvangers van een enquêteformulier). In 2006 waren dat er nog 508 (42.3%).

Waar staat je gemeente (155 pag - 2.56Mb) download