Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
14 juni 2010

Stad aan de IJzer - Stadslink
NIEUWE ERFGOEDWANDELROUTE IN DIKSMUIDE

In Diksmuide werd zopas een nieuwe erfgoedwandelroute ingewandeld. Het is ondertussen de 19de provinciale erfgoedwandelroute. Deze wandelroutes hebben het cultuurhistorisch erfgoed als centraal thema. De provinciale route (3,2 km) in Diksmuide zet de heropgebouwde stad centraal.

Diksmuide dankt haar rijke geschiedenis aan twee waterlopen, de IJzer en de Handzamevaart. Deze waterwegen speelden tijdens de middeleeuwen een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van de stad. De economische groei resulteerde ondermeer in de bouw van een lakenhalle in de 13de eeuw. De stad mag ook trots zijn op verschillende monumenten. Het belfort, in de middeleeuwen het symbool van stedelijke vrijheid, is er één van en werd opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het begijnhof, één van de drie in West-Vlaanderen, is een tweede belangrijke bezienswaardigheid.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Diksmuide bijna volledig verwoest. Er bleven maar enkele gebouwen overeind. Het huidige stadsbeeld wordt dan ook in belangrijke mate bepaald door de wederopbouw. De architecten kozen toen resoluut voor bouwkundige elementen die ontleend werden aan een typisch Vlaamse renaissancestijl. In de routebeschrijving wordt bijzondere aandacht besteed aan die wederopbouw.

Langs de erfgoedwandelroute is er ook ruimte voor natuur en groen. Zo wordt ondermeer via het stadspark en het Beerstblote (open weidelandschap) gewandeld. Het huidige stadspark accentueert, met vijvers en hellingen, de historische bastionvorm van de Oostvesten.

De route is een vervolg op het eerder door de stad gerealiseerde project Stadslink. Ze is bewegwijzerd door middel van grondspijkers en langs het parcours staan niet minder dan 16 informatieborden die o.a. aan de hand van historisch beeldmateriaal verhalen vertellen over de geschiedenis van de stad.

Het begijnhof, de IJzertoren en Thomas Montanus

In de routebrochure zijn ook drie thema's uitgewerkt. Het eerste handelt over de persoon Thomas Montanus die in de 17de eeuw zijn bevindingen over de pest en de bestrijding ervan neerschreef. Het tweede thema behandelt het stemmige begijnhof. In het derde thema komt de IJzertoren aan bod.

19 erfgoedwandelroutes in West-Vlaanderen
De realisatie van de 19de erfgoedwandelroute in Diksmuide is meteen ook de vierde provinciale erfgoedwandelroute in de Westhoek, naast die van Ieper, Poperinge en Veurne. De Kust telt tien erfgoedwandelroutes, één in elke badplaats. Verder zijn er ook routes in Damme, Kortrijk, Menen, Roeselare en Tielt. Het aanbod wordt in de komende jaren nog verder uitgebreid. Alle routes worden ook gezamenlijk aangeboden in een handige erfgoedwandelbox.

Partners
De erfgoedwandelroute is een initiatief van Westtoer en de Dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen. De realisatie was mogelijk dankzij de steun van de Stad Diksmuide. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer stonden in voor de coördinatie.

Praktisch

Van de wandelroute wordt een routebeschrijving met kaart uitgegeven. Deze kost ¤ 2,00 en is onder andere beschikbaar op de vvolgende plaatsen:


* Westtoer, T 050 30 55 00, info@westtoer.be, www.fietsen-wandelen.be, www.toerismewesthoek.be
* Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021,
* provincie@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be
* Toerisme Diksmuide, T 051 51 91 46, toerisme@stad.diksmuide.be, www.diksmuide.be




Ingezonden persbericht