Ingezonden persbericht


Zonnebank enorm populair onder tienermeiden

De zonnebank is enorm populair onder tienermeiden. Thuis zonnen blijkt het populairst. Opvallend is dat de meerderheid niet direct zou stoppen als bleek dat de zonnebank daadwerkelijk schade aanricht. Ook gebruikt meer dan de helft nooit bescherming bij het zonnebanken.

Dit blijkt uit onderzoek, gehouden onder ruim 3000 bezoekers van meidenwebsite Girlscene.nl in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar.

Frequentie & uitgaven
35 procent van de meiden gaat 1 tot 10 keer per jaar onder de zonnebank. Ruim één op de tien ondervraagden zegt elke maand te gaan. 10 procent van de tienermeisjes gaat zelfs elke week. Gemiddeld wordt er per jaar ongeveer 25 tot 50 euro uitgegeven aan het gebruik van de zonnebank.

Locatie
Thuis onder de zonnehemel gaan is veruit het populairst (48 procent). Andere favoriete locaties: de zonnestudio (36 procent), sportschool (10 procent) en de schoonheidssalon (6 procent).

Redenen
4 op de 10 meiden gaat alleen onder de zonnebank om bruin te worden. Een kwart van de meiden gebruikt de zonnebank om alvast een kleurtje op te bouwen, zodat zij in de zomer minder snel verbranden. Andere redenen die worden genoemd, zijn: 'omdat ik het fijn vind' (13 procent), 'omdat ik het gevoel heb dat mijn huid er mooier/beter van wordt' (11 procent) of 'omdat het een zomers gevoel geeft' (10 procent).

Risico's
Ook stelden we de vraag: "Als je zeker wist dat je van zonnebanken huidkanker of een andere huidziekte zou krijgen, zou je het dan nog steeds doen?" Ruim veertig procent van de meiden geeft aan dat zij met deze wetenschap nog wel onder de zonnebank zouden gaan, maar dan minder vaak. Ruim een kwart zegt er over te twijfelen, 21 procent zou er direct mee stoppen. Opvallend: bijna één tiende van de respondenten geeft aan dat dit risico hen 'niets uit maakt'.

Beschermd?
Meer dan de helft gebruikt geen bescherming bij het zonnebanken. Ruim 1 op de 10 smeert enkel met een product waarvan je extra snel bruin wordt.

Leeftijdsgrens
Bij meer dan de helft van de meiden werd in de zonnestudio nooit naar hun leeftijd gevraagd. Ook vond er bij hen nooit een intakegesprek plaats. Jonge meiden zijn het wel eens met de leeftijdsgrens die geldt in zonnestudio's, hoewel ruim 4 op de 10 meiden aangeeft dat deze wat hen betreft wel teruggebracht mag worden naar 12 of 16 jaar.

Alternatieven
2 op de 3 meiden gebruikt ook zelfbruiners om bruin te worden zonder zon. De spray-tan methode blijkt totaal niet populair onder deze doelgroep.

Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 3000 bezoekers van meidenwebsite Girlscene.nl in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar. Girlscene.nl is te bezoeken op www.girlscene.nl.

Over Girlscene.nl
Girlscene.nl is de grootste online community voor meiden van Nederland (en een deel van België). Girlscene is een website voor meiden en jonge vrouwen van 14 t/m 21 jaar, die hen dagelijks op de hoogte houdt van alles omtrent fashion, beauty & lifestyle. Girlscene.nl heeft maandelijks ruim 700.000 unieke bezoekers en meer dan 12 miljoen pageviews; de site telt bijna 60.000 leden die vrijwel dagelijks de site bezoeken.