Rijksoverheid



1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Rijnstraat 50 Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Onze referentie 211718

Uw brief van 23 april 2010

Uw referentie 2010Z07395

Datum 14 juni 2010
Betreft Kamervragen Van der Ham (D66)

Bij brief van 23 april 2010, kenmerk 2010Z07395, hebt u mij en de minister van Justitie vragen doen toekomen van het lid Van der Ham (D66) over de bedreigingen in de richting van een Deense cartoonist en het debat over de vrijheid van meningsuiting.
Bij brief van 19 mei 2010 heb ik laten weten dat beantwoording van deze vragen meer tijd vraagt omdat ook andere departementen daarbij betrokken zijn.

Bijgaand doe ik u, mede namens de minister van Justitie, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie de antwoorden op deze vragen toekomen.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a
na 1 van 2 Pagi





2010Z07395

Onze referentie Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de staatsecretaris van 211718 Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister van Justitie over de bedreigingen in de richting van een Deense cartoonist en het debat over de vrijheid van meningsuiting. (Ingezonden 23 april 2010)

Vraag 1
Hoe beoordeelt u het nieuws dat de Deense cartoonist Kurt Westergaard bekend heeft gemaakt te stoppen met zijn werk, met als motief de grote bedreigingen die in zijn richting zijn geuit? Deelt u de mening dat deze te respecteren particuliere overweging een negatieve symbolische waarde zou kunnen hebben? 1)

Antwoord
Uit de mij bekende nieuwsartikelen blijkt dat hij stopt met het maken van cartoons. Daarbij speelt een rol dat zowel hijzelf als ook andere werknemers van zijn krant Jyllands Posten worden bedreigd. In zijn algemeenheid geldt dat iedere bedreiging aan het adres van de cartoonist of diens omgeving ernstig is.

Vraag 2
Wat wilt u doen om het debat over de vrijheid van meningsuiting en religiekritiek binnen Nederland, Europa en de rest van wereld aan te moedigen? Welke initiatieven wilt u hierin nemen?

Vraag 3
Hoe wilt u nationaal en internationaal de rechten en veiligheid van opiniemakers beter beschermen?

Antwoord
Ik maak mij sterk voor de vrijheid van meningsuiting. Dat doet ook de minister van Buitenlandse Zaken, in binnen- en buitenland. De Nederlandse regering heeft in haar Mensenrechtenstrategie Naar een menswaardig bestaan (2007) aangegeven prioriteit te verlenen aan de vrijheid van meningsuiting. Dit komt onder meer tot uiting in resoluties in VN-verband over de vrijheid van meningsuiting, die Nederland steunt. Verder steunt Nederland uit het Mensenrechtenfonds projecten gericht op mediadiversiteit en veiligheid van journalisten. Concreet gaat het om projecten in tientallen landen, waaronder Wit- Rusland, Rusland, Irak, Iran, Zimbabwe en Birma. In deze landen, waar vaak sprake is van een betrekkelijk eenzijdig medialandschap, dragen we bij aan het vergroten van het media-aanbod. Daarnaast moedigt Nederland debat over vrijheid van meningsuiting aan door tentoonstellingen over de vrijheid van meningsuiting en lezingen over persvrijheid en de bescherming van journalisten te organiseren op ambassades. Vrije media zijn immers onmisbaar voor het maatschappelijk debat en een goed functionerende democratie.


1) The Copenhagen Post, 22 april 2010: "Westergaard `thinking about retiring'" http://www.cphpost.dk/news/national/88-national/48813-westergaard-thinking- about-retiring.html

Pagina 2 van 2






---- --