Ingezonden persbericht



Rotterdam, 14 juni 2010

Wereld Expo 2010 brengt kurk terug in de leefomgeving

Portugal Paviljoen in Shanghai opgetrokken uit kurk

Kurk, een prachtig natuurproduct, duurzaam en milieuvriendelijk, dat perfect past in het Expo thema "Better City, Better Life". Niet verwonderlijk dan ook dat de Portugese architect Carlos Couto kurk als hét eye-catching materiaal gebruikte voor zijn Portugal paviljoen op de Wereld Expo 2010 in Shanghai. Duizenden vierkante meters kurk heeft hij erin verwerkt, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant.

Meer dan 3.640 m2 kurk aan de buitenkant, 1.100 m2 kurkvloer en een presentatieruimte die, door de goede geluiddempende eigenschappen van kurk, hiermee volledig bekleed is. "Today, cork is not only used to seal wine bottles, but also in construction, for isolation, flooring and many other usages" aldus de architect. Carlos Couto brengt kurk hiermee weer helemaal terug in de woonomgeving.

Het milieu heeft baat bij kurk

Kurk is een van de belangrijke exportproducten waar Portugal op drijft. Het land heeft wereldwijd het grootste oppervlak aan kurkeikbossen, waar jaarlijks vele tonnen kurk worden geoogst. De jaarlijkse wereldproductie ligt rond de 340.000 ton, waarvan iets meer dan de helft uit Portugal komt. Niet alleen de Portugese economie vaart wel bij een bloeiende kurkindustrie, ook het milieu heeft er baat bij. Kurk is meer dan milieuvriendelijk. Het oogsten van kurk draagt namelijk bij aan een hogere absorptie van CO2, want een kurkeik zonder kurkschors absorbeert 3 tot 5 maal zoveel CO2, dan een niet geoogste kurkboom. Een kurkeik heeft CO2 nodig om de kurkbast te laten groeien, die eens in de 9 tot 12 jaar geoogst kan worden. Op jaarbasis absorberen de Portugese kurkbomen 4,8 miljoen ton CO2.

Kurk en kurkvloeren terug in de woonomgeving
De overkoepelende organisatie van kurkproducenten in Portugal, Apcor, gaat in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, extra aandacht geven aan kurk en aan kurkvloeren in het bijzonder. Dit onder het motto: 'Cork, designed by nature'. Kurk is niet alleen een volledig natuurlijk product, maar met de huidige innovatieve dessins ook volledig passend in moderne interieurs. Door de isolerende eigenschap kan kurk in woningen bovendien besparingen geven op verwarmingskosten. Het gebruik van kurk wordt door al deze eigenschappen, in een tijd waar milieu, eco en besparen hoog in het vaandel staan, extra actueel. Ook in de woonomgeving.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht