Stedelijk Gymnasium Nijmegen wint de KNAW-Onderwijsprijs


Tweemaal in de prijzen

NIJMEGEN, 20100614 -- Een jaar lang gratis studeren aan een Nederlandse universiteit en een culturele reis naar een Europese stad. Dat is de prijs die respectievelijk vier leerlingen en drie docenten van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen wonnen.

In het profiel Economie en Maatschappij gaan twee van de drie prijzen naar het Stedelijk Gym. Dit is een zeer uitzonderlijke prestatie, zeker gezien het feit dat vorig jaar ook al twee leerlingen van het Stedelijk Gym deze prestigieuze Onderwijsprijs wonnen! Docent maatschappijleer Niels Hoendervanger valt voor de tweede keer in de prijzen als begeleidend docent.

Bas Tönissen en Joep van der Spoel beschrijven in hun profielwerkstuk `De leeuw tussen de tijgers' de enorme economische groei van Singapore in de afgelopen veertig jaar, zetten deze af tegen de eigen Europese economie en doen concrete aanbevelingen voor de Europese Unie. Roos McCardle en Vera van Staveren houden het wat dichter bij huis in hun werkstuk `Zij maken het verschil': ze onderzochten de verschillen in ervaringen van jongens en meisjes in het onderwijs op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Hoewel meisjes vaak de indruk wekken zich meer in te zetten voor school, vertellen jongens, wanneer ze dat anoniem gevraagd wordt, zich óók erg in te zetten voor school, zo luidde één van de opzienbarende conclusies.

Jaarlijks looft de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen de Onderwijsprijs uit. Deze prijs is bestemd voor de twaalf beste vwo-profielwerkstukken van Nederland: werkstukken die blijk geven van creativiteit, een dimensie van eigen onderzoek en oorspronkelijk denkwerk. Dit jaar ontving de KNAW 491 inzendingen van 191 scholen. Uit dit overweldigende aanbod heeft een jury van wetenschappers de twaalf beste werkstukken geselecteerd, drie per profiel.

Vanaf 15 juni presenteren de leerlingen zichzelf en hun werkstukken in een YouTube-filmpje. www.youtube.com/knwaonderwijsprijs

Stedelijk Gymnasium Nijmegen





Ingezonden persbericht