Gemeente Utrecht

Bewoners in actie om wijk Noordoost graffitivrij te maken

Op initiatief van wijkraad Noordoost start de gemeente Utrecht een schoonmaakactie om de wijk nog voor de zomervakantie graffitivrij te maken. De wijkraad vindt dat door graffiti de veiligheid en leefbaarheid vermindert. Het college heeft dit advies overgenomen en voor de uitvoering een eenmalig bedrag toegekend. Ongeveer zeventig huiseigenaren doen mee.

Wijkwethouder Jeroen Kreijkamp geeft maandag 14 juni om 19.00 uur het startsein door om de hoek bij het wijkbureau Noordoost in beschermende kleding de eerste muur schoon te spuiten. Daarna vindt op het wijkbureau voor de deelnemers een informatiebijeenkomst plaats.

Structurele oplossing
Naar aanleiding van het wijkraadadvies heeft wijkbureau Noordoost bewoners opgeroepen graffiti te melden. Daarop zijn in korte tijd tientallen reacties binnengekomen. Tot nu toe hebben zeventig huiseigenaren daadwerkelijk toestemming gegeven voor het laten schoonspuiten van hun buitenmuur. Na deze eerste schoonmaakbeurt sluiten de huiseigenaren een groepscontract voor graffitiverwijdering af, om zo een deel van het graffitiprobleem structureel op te lossen. Voor de groep deelnemende huiseigenaren organiseert het wijkbureau op 14 juni een speciale informatiebijeenkomst. Er is een lezing over het effect van graffiti op veiligheid in de openbare ruimte. Ook ontvangen de deelnemers informatie over het afsluiten van het schoonmaakcontract.