Persbericht

14 juni, 2010

Kewill versterkt positie douanesoftware door overname Minihouse The Customs Company BV

Kewill, leverancier van softwaretoepassingen voor internationale handel en logistieke dienstverlening, kondigt vandaag de overname aan van Minihouse*, een softwaregroep gespecialiseerd in IT-oplossingen voor afhandeling van douaneformaliteiten voor bedrijven in heel Europa. Minihouse, met vestigingen in Heerenveen en Antwerpen, was de eerste softwaredienstverlener in Europa die douaneoplossingen via het SaaS-model (Software as a Service) implementeerde. Hiermee genereerde Minihouse een grote omzet waardoor de organisatie een forse groei behaalde sinds de oprichting in 1998. De oprichter van Minihouse, Ronald de Vries, blijft aan als managing director.

Paul Nichols, CEO van Kewill: "Ik ben erg verheugd met de bekendmaking van deze overname. Minihouse betekent voor Kewill een echte versterking van het Europees productaanbod voor douane. Dit is tevens in overeenstemming met onze visie en strategie die een verdere uitbreiding van ons internationaal werkterrein nastreeft. In de Benelux bekleedt Minihouse al een marktleiderspositie. Samen met het wereldwijde bereik van Kewill kunnen we nu nog beter internationale organisaties bedienen, die als onderdeel van hun totaaloplossing een compleet aanbod willen voor de Benelux-regio."

Nichols voegt toe: "Minihouse biedt haar producten in een volledig gehoste omgeving aan. Het ondernemingsmodel, dat is gebaseerd op SaaS, sluit aan bij de ambitie van Kewill om klanten meer flexibele betalingsmodellen te bieden, inclusief maandabonnementen en transactiegebaseerde prijsstellingen. Daarnaast is de overname in lijn met Kewill's bedrijfsstrategie om een sterke groei in deze inkomsten te bewerkstelligen. Minihouse is de eerste overname na onze kapitaaluitbreiding in november 2009. Om ons productaanbod en onze geografische dekking uit te breiden blijven we uitkijken naar onderscheidende softwarebedrijven die actief zijn op het gebied van wereldhandel en logistieke dienstverlening."

Het automatiseren van de afhandeling van douaneformaliteiten is een domein waar Kewill in het verleden aanzienlijk in heeft geïnvesteerd. Deze markt is snel uitgegroeid tot een bedrijfskritische factor voor organisaties. Het belang van wereldhandel neemt voortdurend toe en tegelijkertijd worden regelgeving en compliance-procedures steeds complexer en arbeidsintensiever. Eerdere overnames van Kewill op dit vlak waren TradePoint in de VS in 2004, CSF in Duitsland in 2006 en IPACS in Zuidoost-Azië in 2007. In de overeenkomst die vandaag bekendgemaakt wordt, ziet Kewill een substantiële versterking voor de toekomst, zowel met de overname op zich als in het kader van de vergroting van het aanbod voor de wereldwijde logistieke dienstverleningssector.

In Europa, waar nieuwe douanewetgeving wordt verwacht, inclusief het Excise Movement Control System (EMCS) en het Import Control System (ICS), krijgt Kewill door de overname een goede positie om aan de behoeften van zowel Europese als wereldwijde klanten tegemoet te komen. Daarnaast past het ook in Kewill's strategie om de import- en exportmarkten met de hoogste volumes in de wereldhandel - zoals de VS, Duitsland, Singapore en de Benelux - van eigen software-oplossingen te voorzien. Tegelijkertijd worden partnerships aangegaan met leveranciers van soortgelijke oplossingen in andere markten om uiteindelijk een wereldwijd totaalpakket aan te kunnen bieden. Via het 'CustomsXchange'-initiatief levert Kewill een 'one-stop-shop' voor ondernemingen die in meerdere landen met douaneautoriteiten dienen te communiceren. Deze oplossing integreert verschillende landspecifieke douanesystemen via een zogenoemde 'messaging hub' en maakt het mogelijk dat klanten voor al hun vraagstukken terecht k unnen bij één partner en één enkel verbindingspunt. Dit betekent een aanzienlijke vermindering van de complexiteit bij het wereldwijd zakendoen.

Afgezien van het feit dat deze overname het bestaande aanbod aan douanesoftware en de domeinexpertise van Kewill in het Benelux-douanegebied versterkt, ontstaan er tevens goede cross sell mogelijkheden voor Kewill's supply chain execution-oplossingen binnen de huidige klantengroep van Minihouse.

"We zijn erg opgetogen over onze integratie met een onderneming als Kewill", aldus Ronald de Vries, oprichter van Minihouse. "Middels deze acquisitie voegt Kewill een onderneming aan haar groep toe met een bewezen track-record in het leveren van douanesoftware binnen de Benelux. Onze klanten gingen steeds vaker buiten de Benelux op zoek naar oplossingen die hen kunnen ondersteunen bij hun internationale compliance- en logistieke dienstverleningbehoeften. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze integratie zowel nieuwe als bestaande klanten van Kewill een beduidende meerwaarde kunnen bieden."


* De groep van ondernemingen die bestaat uit Araneae B.V., Your Result ICT Services Friesland B.V., Minihouse The customs company B.V. en C & S N.V. (België).