Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Kadernota 2010: keuzes maken nu echt noodzaak

BARENDRECHT (maandag 14 juni 2010) - De Kadernota 2010 van de gemeente Barendrecht laat zien dat de komende jaren structureel minimaal 3,5 miljoen per jaar minder moet worden uitgegeven. De voorziene tekorten worden voornamelijk veroorzaakt door aframingen op bouwleges en dividendopbrengsten, en door de doorwerking van het Integraal Huisvestingsplan (IHP II) in de kapitaallasten. Hiermee is het noodzakelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden over waar de gemeente het vrij besteedbare deel van haar geld aan uit gaat geven.

Financiële situatie Barendrecht

Wethouder Bas Nootenboom van Financiën is helder over de positie van Barendrecht: 'Een bedrag van 3,5 miljoen is een fors bedrag op een totale begroting van ruim 60 miljoen. Het is geen kwestie meer van geen nieuwe projecten starten. Het mes moet ook in bestaande bestemmingen waar nu geld heen gaat. De komende jaren moet Barendrecht structureel zo'n 3,5 miljoen euro per jaar minder uitgeven. Dit houdt in dat er keuzes gemaakt moeten worden. We zullen daar allemaal iets van gaan merken. Waar precies op bezuinigd gaat worden zijn keuzes die het college en de raad in het najaar moeten gaan maken bij de behandeling van de begroting.'

Opmaat naar begroting

In de aanloop naar de begroting 2011-2014 zijn er dit jaar drie separate sporen, die uiteindelijk samen moeten komen in een financiële vertaling in de begroting 2011. Dat zijn de Kadernota 2010, de ombuigingen en het collegeprogramma.

In de kadernota staat wat onze financiële stand van zaken is (waar staan we). In het collegeprogramma komen de doelstellingen voor de komende vier jaar, inclusief een financiële vertaling (waar willen we naartoe, waar willen we (extra) aandacht aan besteden) en vanuit de ombuigingen moet de financiële oplossing komen voor het gat dat ontstaat tussen waar we staan en waar we naar toe willen (uitgaande van een financieel sluitende begroting). De gemeentelijke organisatie werkt al hard aan ombuigingsvoorstellen.

Behandeling en vaststelling Kadernota 2010

Op dinsdag 22 juni wordt de Voorjaarsnota behandeld in de commissie Planning & Control. De raadsbehandeling van de Kadernota 2010 is op dinsdagavond 29 juni vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis.