Gemeente Lochem


Lochem streeft naar betere inpassing woningen in landschap

FAB-regeling geëvalueerd door gemeente en provincie

De gemeente Lochem kent de regeling Functieverandering van vrijkomende Agrarische Bebouwing (FAB). Woningbouw is mogelijk waar stallen worden gesloopt, om verrommeling door leegstand tegen te gaan. Lochem krijgt relatief veel aanvragen voor de FAB-regeling, heeft deze geëvalueerd en heeft onderzocht of clustering (het gegroepeerd bouwen van woningen) tot de mogelijkheden behoort.

Uit de evaluatie, uitgevoerd door Lochem en de provincie Gelderland, blijkt dat de FAB-regeling en clustering bijdragen aan behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied. Clustering is echter niet altijd financieel haalbaar en het wordt dan ook geen algemeen beleid. Maatwerk is in overleg met de provincie in bijzondere situaties wel mogelijk.

Pilot
In een gezamenlijke pilot onderzochten gemeente en provincie:
* of met het huidige functieveranderingsbeleid inderdaad meer ruimtelijke kwaliteit op de erven wordt
* of clustering van functieveranderingswoningen haalbaar is qua ruimtelijke kwaliteit, financiën en juridische mogelijkheden. Conclusies
Conclusie is dat de ruimtelijke kwaliteit op de functieveranderingserven in Lochem goed mogelijk en financieel haalbaar is. De gemeente slaagt er na een wat moeilijke aanloopperiode steeds beter in om ruimtelijke kwaliteitswinst te behalen. Een flexibele aanpak is echter geboden. Een tweede conclusie is dat clusteren moeilijk toepasbaar is als algemeen concept, omdat dit financieel niet altijd haalbaar is. Voor clustering is medewerking van de provincie nodig. Clusteren blijft wel bespreekbaar voor situaties waar functieverandering op het erf zelf vanwege wettelijke beperkingen niet mogelijk is. Het project heeft tot het inzicht geleid dat nieuwe woningen beter op een erf kunnen passen, als het landschap kleinschalig en besloten is.

Raadsvoorstel
Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor het huidige beleid voort te zetten en de zogenaamde uitsluitingsgebieden te verruimen. Het uiterwaardengebied en het landbouwontwikkelingsgebied zijn uitsluitinggebieden. De verruiming houdt in dat ook de open broekgebieden, het stuwwallandschap, de grotere escomplexen en de NSW-landgoederen als uitsluitingsgebied worden aangewezen. Voor deze gebieden zal bekeken moeten worden of bouwen op andere erven of clusteren een mogelijkheid biedt Ook voorziet het voorstel in de mogelijkheid om van initiatiefnemers een bijdrage te vragen ten behoeve van het gemeentelijk Groenfonds. Uit dit Groenfonds wordt o.a. geput om landschappelijke inpassing buiten de kavel van de initiatiefnemer uit te kunnen voeren en om anderszins een bijdrage te leveren aan landschapsontwikkeling. De raad bespreekt het voorstel in de ronde tafel van 28 juni en de raadsvergadering van 5 juli.