Provincie Utrecht

Nr. 7742, 14 juni 2010

Inwoners puzzelen met de provincie over de structuurvisie Woningen, windmolens of bedrijventerrein?

Al bijna 300 inwoners hebben gehoor gegeven aan de oproep van de provincie Utrecht om mee te denken over de inrichting van het landschap. Op de website www.puzzelenmetdeprovincie.nl hebben zij hun mening gegeven over bijvoorbeeld woningbouw, windmolens, bedrijventerreinen en megastallen. Op deze manier krijgt de provincie inzicht in wat de inwoners vinden van de vragen waar de provincie in haar nieuwe Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) antwoord op moet geven.

Utrecht is een populaire provincie waar men graag wil wonen, werken en recreëren. Dat komt onder andere door de vele en gevarieerde groene landschappen en de centrale ligging. Maar als we alles mogelijk maken wat de mensen willen, dan maken we kapot wat ons zo populair maakt.

Dat vraagt dus om keuzes, keuzes waarover iedereen mag meedenken, want de provincie hecht veel waarde aan de mening van haar inwoners. Deelnemers maken bovendien kans op één van de tien Ipods die worden verloot. Tot 30 juni, want dan gaat de provincie met de antwoorden aan de slag. Op 25 augustus zal gedeputeerde Bart Krol de Ipods uitreiken tijdens een feestelijke bijeenkomst op het provinciehuis.

De provincie heeft ervoor gekozen de vragen op interactieve wijze aan de inwoners voor te leggen. Op www.puzzelenmetdeprovincie.nl nemen Ben en Wil Utrecht met de kijker de diverse dilemma's door. Ze leggen de beleidsinhoudelijke termen uit en laten de voors en tegens van de keuzes zien. Bijvoorbeeld over wat er nog wel of niet mag verschijnen in het Utrechtse landschap. Tot nu toe blijkt dat de deelnemers liever nieuwe woonwijken willen dan windmolens of bedrijventerreinen. Maar of de provincie zich ook bezig moet houden met het klimaat, daar zijn de meningen nog erg over verdeeld.

Vervolgproces
De interactieve vragenlijst staat online van 12 mei tot en met 30 juni. Daarna worden ingevulde keuzes verzameld om, samen met de input van maatschappelijke partners en medeoverheden, mee te worden genomen bij het opstellen van de Kadernota Ruimte. Deze kadernota schetst de grote kaders voor het ruimtelijke beleid en wordt in november 2010 ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten.