Artsen zonder Grenzen

Behandeling tegen loodvergiftiging in Nigeria gestart

14-06-2010

In noordwestelijk Nigeria hebben Artsen zonder Grenzen en de Nigeriaanse gezondheidsautoriteiten de behandeling gestart van 50 kinderen met loodvergiftiging. Van twee dorpen is bevestigd dat ze getroffen zijn door de vergiftiging. Vier andere dorpen hebben er waarschijnlijk ook mee te maken. In totaal zijn zo'n 10.000 mensen getroffen.

Noodhulpactie

`Dit is een ongekende en tragische situatie - in één dorp is 30 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar omgekomen in het afgelopen jaar', zegt Lauren Cooney, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Nigeria. `Een langdurige, gecoördineerde en grootschalige noodhulpactie is nodig. De vervuilde dorpen moeten worden schoongemaakt, de meest kwetsbaren hebben urgent hulp nodig en er moet voorlichting komen om nieuwe vervuiling van de dorpen te voorkomen.'

Goudwinning

De loodvergiftiging is een gevolg van de kleinschalige winning van goud uit erts dat ook lood bevat. Het erts moet daarvoor onder meer worden vermalen en gedroogd. Door het vermalen komt stof in de lucht dat veel lood bevat. Het drogen doet de bevolking vaak op de vloer van haar hutten en ook dat vergroot het risico op loodvergiftiging voor de kinderen.

Kinderen

De vergiftiging treft iedereen die direct is blootgesteld aan het stof van het vermalen erts of het via grondwater en de bodem indirect binnen krijgt. Het meest kwetsbaar zijn de kinderen jonger dan 5 jaar, vanwege hun lagere lichaamsgewicht en de cruciale fase waarin hun lichaamsgroei en de ontwikkeling van hun hersens zich bevinden. Loodvergiftiging kan leiden tot verlies aan eetlust, bloedarmoede, algehele zwakte en nierfalen. In een ernstiger vorm zijn ook verminderd bewustzijn en stuipen mogelijk, en uiteindelijk de dood.

Behandeling

Artsen zonder Grenzen heeft in samenwerking met de lokale medische autoriteiten een behandelcentrum opgezet op veilige afstand van het vervuilde gebied. Sinds begin juni zijn 50 kinderen opgenomen en de bedoeling is om om de dag 15 tot 20 andere kinderen op te nemen. Het centrum heeft een capaciteit van rond de 100 kinderen. Zogende vrouwen krijgen ook een behandeling omdat het lood via de moedermelk doorgegeven kan worden.

Medicijn

De kinderen ondergaan een behandeling met een medicijn dat het lood in het bloed bindt, waarna het via de urine wordt uitgescheiden. De behandeling duurt 28 dagen. In extreme gevallen zijn twee of meer rondes nodig.

Tweede behandelcentrum

Artsen zonder Grenzen is bezig een tweede behandelcentrum op te zetten om ook kinderen uit andere getroffen dorpen te kunnen behandelen. Verder werken onze teams aan een informatiecampagne om de bevolking bewust te maken van de gevaren van de goudwinning en de behandeling die Artsen zonder Grenzen biedt. De informatiecampagne is erop gericht om te voorkomen dat mensen opnieuw besmet raken.