Ingezonden persbericht


De Nationale vaste plantentuin is geopend!

Samen met alle vaste plantenkwekers van Nederland is in Appeltern de Nationale vaste plantentuin aangelegd. De tuin is meer dan 10.000 m² groot met allemaal voorbeeldborders.

Vaste planten zijn er in duizenden kleuren en soorten. Een zorgvuldig gekozen compositie zorgt voor een prachtig bloeiende tuin, het hele jaar door. De bordertuin is aangelegd om mensen daarbij te helpen en te inspireren.

Er zijn borders in allerlei thema's, op kleur en op basis van omstandigheden zoals volle zon, schaduw, enzovoorts. De 'Wow-borders' zijn misschien te groot voor toepassing in eigen tuin, maar alle anderen zijn dat zeker wel. Jacqueline van der Kloet tekende, samen met De Tuinen van Appeltern, voor het ontwerp en de honderden kwekers leverden suggesties en planten. Afgelopen zaterdag, 12 juni, was de officiële opening van deze unieke Nationale vaste plantentuin in De Tuinen van Appeltern. De openingshandeling werd, na een woord van initiatiefnemer Ben van Ooijen, verricht door de tuindienstmedewerkers, Chris Janssen-Steenberg en Marcel Ubbink van Van Ooijen's Hoveniers en Jacqueline van der Kloet (zie foto).

De aanleiding

De Tuinen van Appeltern constateerde een afnemende interesse voor de aanleg van een vasteplantenborder. Consumenten vinden het moeilijk, hoveniers vallen steeds meer terug op een standaars assortiment en de tuincentra bieden minder soorten aan.

Samen met de vereniging van vasteplantenkwekers werd daarom het initiatief voor de Nationale vaste plantentuin genomen.

Vaste planten zijn onmisbaar in een tuin. Ze brengen kleur, geur en structuur. Het gebruik zou gestimuleerd worden als er ergens in Nederland is plek zou zijn waar alle soorten te zien zijn en waar ook alle informatie verstrekt wordt die daarbij nodig is. De Tuinen van Appeltern is mede door het inmiddels aanwezige aanbod en haar objectieve status de perfecte locatie.

Voor iedereen

De Nationale vaste plantentuin is er voor iedereen. Hoveniers en ontwerpers kunnen er hun kennis ophalen maar ook de media en inkopers van tuincentra kunnen in Appeltern terecht. Uiteraard is de tuin vooral bedoeld voor de consument, die al wandelend langs de tientallen voorbeeldborders, de nieuwste soorten en combinatiemogelijkheden kan meenemen als inspiratie voor thuis.

Nieuwe impulsen

De meer dan 250 vaste plantenkwekers hebben met 'hun tuin' in Appeltern een prachtig uithangbord om hun ideeën en nieuwe soorten te etaleren. Een werkgroep komt jaarlijks met nieuwe initiatieven om borders te veranderen of compleet te vernieuwen. Ieder jaar kunnen er nieuwe thema 's worden bedacht op basis waarvan de borders worden ingericht en ingekleurd. De inrichting van een border wordt niet voor niets vergeleken met het maken van een schilderij of het schrijven van een gedicht.

Een nieuw parkonderdeel

De Nationale vaste plantentuin is gesitueerd in een nieuw parkdeel van De Tuinen van Appeltern. Dit nieuwe deel is bijna 2,5 hectare groot en bevat naast de Nationale vaste plantentuin ook de Trendtuinen 2010, nieuwe Loungetuinen en het Appeltern Tuinenfestival. Het vaste plantenrijk moet nog meer gaan groeien en bloeien maar is over een paar maanden zeker een bezoekje waard.

Bezoek het grote vaste plantenrijk in Appeltern!

Het tuininspiratiepark in Appeltern is iedere dag geopend van 1 maart tot 1 december van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen. In maart, oktober en november tot 17.00 uur. De Tuinen van Appeltern is rolstoeltoegankelijk en honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. De toegangsprijs is E11,50. Kinderen van 6 t/m 12 jaar krijgen 50% korting en 65-plussers krijgen E2,- korting. Bezoekadres: De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern. Kijk voor meer informatie op www.appeltern.nl

Noot voor de redactie: