Ministerie van Buitenlandse Zaken

neemt maatregelen tegen kinderarbeid

Europese Unie neemt maatregelen tegen kinderarbeid

Nieuwsbericht | 14 juni 2010 | Europese Unie, Mensenrechten

De Europese Unie neemt een pakket maatregelen om kinderarbeid aan te pakken. Dat besloten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op initiatief van Nederland vandaag in Luxemburg.

"Er zijn wereldwijd nog steeds 215 miljoen kinderen aan het werk, dus maatregelen zijn hoognodig," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Ik ben blij dat de EU niet alleen politiek steun geeft aan de strijd tegen kinderarbeid, maar heeft besloten een pakket concrete maatregelen te nemen."

Zo gaat de EU gaat kritischer kijken naar het verlenen van handelsvoordelen aan landen waarveel kinderarbeid voorkomt. Bijvoorbeeld katoen uit landen waar kinderen worden ingezet bij het plukken, kan dan niet tegen een gunstig tarief op de Europese markt worden afgezet.

Verder zal de EU bedrijven aansporen om te ondernemen zonder gebruik te maken van kinderarbeid. Dat betekent ook dat er manieren worden ontwikkeld om consumenten te informeren dat producten niet door kinderhanden zijn gemaakt.

Op aandringen van Nederland zal de Europese Commissie voor eind 2011 uitzoeken hoe de ergste vormen van kinderarbeid kunnen worden bestreden door verdere handelsmaatregelen.