Senternovem

26-05-2010 |

Matchmakingsbijeenkomst `Boer zoekt Groen Gas'

Op 15 juni staat in het Provinciehuis Den Haag de matchmakingsbijeenkomst `Boer zoekt Groen Gas' gepland. Deze is gericht op het stimuleren van de productie van groen gas uit biogas. Boeren die mest (willen) vergisten, tuinders en andere partijen uit de productieketen van groen gas zijn welkom, zoals bestuurders, energiebedrijven en netwerkbeheerders.

De bijeenkomst brengt (potentiële) aanbieders van biogas, vragende en intermediaire partijen in Zuid-Holland samen, zodat nieuwe initiatieven kunnen ontstaan om te komen tot Groen Gas Hubs. EnergieTransitie, Agentschap NL en de provincie Zuid-Holland organiseren de bijeenkomst.

Productie Groen Gas

"We willen de productie van biogas stimuleren", stelt Hans Kruyt van de Provincie Zuid-Holland. "Het is een van de manieren waarop de provincie het Klimaatakkoord uitwerkt. We zien veel voordelen in het opwaarderen van biogas tot groen gas. Dat levert een hoger rendement dan het omzetten van biogas in elektriciteit en warmte. Het is mogelijk het groene gas in het gasnet te injecteren, of je kunt het gebruiken als transportbrandstof. We stimuleren inmiddels al veel concrete projecten op dit gebied; de matchmakingsbijeenkomst past daar goed bij."

Kansenkaart

"Om te komen tot een zo optimaal mogelijke productie van biogas", vervolgt Kruyt, "hebben we ook een zogeheten kansenkaart laten ontwikkelen die we tijdens de bijeenkomst presenteren. Het gaat om een Geografisch Informatie Systeem (GIS) dat inzicht geeft in de kansen en mogelijkheden voor biogas productie in Zuid-Holland. Het gaat onder meer in op de soorten en kenmerken van biomassa, mogelijke bestemmingen, productiemogelijkheden, financiële en juridische aspecten. De kansenkaart is na de bijeenkomst te raadplegen via www.pzh.nl/energie (thema: Groen gas).
Wijzigingsdatum |

26-05-2010